Ortadoğu’nun kalbine bir dokunuş: Beyrut

Son yılların en popüler seyahat destinasyonlarından biri Beyrut. Seyahat otoriteleri tarafından sık sık görülmesi gereken şehirler listesine alınan Beyrut, yakın zamanda Lübnan’la karşılıklı olarak vize uygulamasının kaldırılmasıyla artık bize çok daha yakın. Zengin kültürel mirası, Batı’yı aratmayan lüks otelleri, ünlü markaların boy gösterdiği vitrinleri ve hareketli eğlence hayatıyla “Ortadoğu’nun Paris”i unvanını koruyan bu şehri, sonbahar dokunuşuyla görmenin tam zamanı…

Yazı ve fotoğraflar: Burcu Yatmazoğlu
Hilton Worldwide Türkiye Pazarlama Müdürü

İstanbul’dan sadece 1 saat 45 dakikalık bir uçuşla ulaşabileceğiniz Beyrut, daha ilk bakışta geride bıraktığınız şehri çağrıştıracak size. Biraz daha yakından tanıyınca Beyrut’un da tıpkı İstanbul gibi sürprizleri bol bir kent olduğunu anlayacaksınız. Aynı anda bir fotoğraf karesine yer alan kilise ve camiler, iç içe geçmiş kültürler, ahenkli bir biçimde ortalıkta uçuşan farklı diller, geçmişi, bugünü ve hatta yarını yan yana gözlemleyebileceğiniz tarihsel izler, iç savaşın ağır yaralarını günümüze taşıyan delik deşik olmuş duvarlara inat birbiri ardına yükselen gösterişli binalar, farklı lezzetler, sesler, renkler… Beyrut’un karakterini belirleyen bu sürprizler, şehri keşfetmenin rehberleri aynı zamanda. Öyleyse biz de düşelim bu sürprizlerin peşine ve Beyrut’u yavaş yavaş keşfedelim…

Adım adım Beyrut

Beyrut’a ilk kez gidiyorsanız bir tur ya da rehber eşliğinde gezmenizde fayda var. Ancak ikisini de tercih etmiyorsanız, belli bir planla kolaylıkla gezebilirsiniz

Başlangıç noktanız Beyrut’un kalbinin attığı yer olan Hamra Caddesi olabilir. Burada ünlü  markaların mağazaları, restoran ve kafeleri bulunuyor. Özgürlük Meydanı, Beyrut’un merkezi olarak yeniden yapılandırılan bir bölge; burası iç savaş sırasında en kanlı çarpışmaların olduğu “Yeşil Hat” diye bilinen sınır. O nedenle buraya “Özgürlük Meydanı” adı verilmiş. Meydanda şehitler adına yapılmış bir anıt da yer alıyor.

Meydanın hemen yan tarafında kalan ve “Downtown” olarak adlandırılan yerde kısa bir tur yaptığınızda Parlamento Binası, camiler, tarihi kiliseler ve Roma imparatorluğundan kalıntıları bir arada görebilirsiniz. Şehrin en ünlü camisi, mavi kubbeli Muhammed El Amin ile Haçlı Seferleri’nden kalma bir Maruni kilisesi olan St. George Katedrali de sizi yan yana karşılıyorlar Downtown’da.

Corniche olarak anılan sahil şeridi ve dünyaca bilinen pek çok markayı bulabileceğiniz alışveriş bölgesi Beirut Souk /Solidere, lüks olgusunu fazlasıyla hissedeceğiniz iki nokta. Kendinizi İzmir Kordon’da hissedeceğiniz Corniche’te, hiç yabancılık çekmeden bir olta alıp balık tutabilir ya da sahildeki restoranlarından birinde balık ziyafeti çekebilirsiniz.

Ulusal Müze, şehri iç  savaşta ayıran Yeşil Hat’ın hemen yakınında yer alıyor ve arkeolojik bulgular, heykel ve lahitlerle etkileyici bir koleksiyona sahip.

Şehir merkezine yakın Roma banyoları sizi büyüklüğüyle şaşırtacak. 1960’da keşfedilen ve sonrasında restore edilen banyoları ziyaret etmek için giriş parası ödemiyorsunuz.

Şehre 40 kilometre kadar uzaklıktaki Bedreddin Sarayı, önemli bir Osmanlı yapısı. Zaman zaman ülkenin Devlet Başkan’ı tarafından yazlık mekân olarak da kullanılıyor. Bir yandan çok nadide antika mobilya ve eşyalar, diğer bir yanda bunların üstününe oturup poz veren bir turist kitlesi. İlginç bir ironi!

Zamanda yolculuk

Beyrut, farklı dönemlerinin izini sürebileceğiniz zengin bir tarihi mirasa sahip. Baalbek bu tarihi mirasın en önemli parçalarından biri ve kuşkusuz bir Beyrut yolculuğunun olmazsa olmaz durağı. UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dâhil edilen Baalbek, Venüs, Jüpiter ve Bacchus Tapınağı başta olmak üzere pek çok tarihi kalıntıya ev sahipliği yapan bir eski zaman şehri. Dünya üzerindeki en geniş akropole sahip bu antik şehir, aynı zamanda Ortadoğu’daki en önemli Roma kalıntısı ve arkeologlara göre dünyada Roma dışında en önemli dini merkezlerden biri.

Yine UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan, dünyanın en eski şehirlerinden Byblos atlamamanız gereken bir başka önemli durak. Bu önemli kalıntıları, güzel fotoğraf kareleriyle ölümsüzleştirebilirsiniz. Dünyanın en önemli doğa harikalarından biri olmaya aday Jeita Mağarası ve oluşumu binlerce seneyi bulan sarkıt ve dikitler hem şaşırtacak hem de hayranlık uyandıracak sizde. Mini göletler üzerinde küçük sandallar ile yapacağınız gezinti ise seyahatinize apayrı bir güzellik katacak. Unutmadan hatırlatalım: Fotoğraf çekmek yasak!

Beyrut’un yaşayan yüzü

Beyrut’ta eğlencenin asıl durağı, meydanın üst kesiminde yer alan daracık uzun bir cadde olan Monot Caddesi. Caddenin üzerinde ve caddeye açılan sokaklarda 200’un üzerinde bar, restoran ve kafe bulunuyor. Caz bar’lardan elektronik müzik konserlerine, şık kulüplerine uzanan Beyrut’un gece hayatı için İstanbul kadar zengin ve renkli olduğunu söylemek yanlış olmaz. Music Hall, farklı dünya müziklerinin canlı performanslar eşliğinde kabare formatında sunulduğu oldukça eğlenceli  bir mekân. Şık insanların son model arabalarla geldiği Sky Bar, lokasyonu itibariyle şantiye içindeki bir binanın terasıymış gibi bir izlenim yaratsa da şu sıralar şehrin en popüler mekânı olma özelliği taşıyor.  Her iki mekâna girişi garanti etmek için bir hafta öncesinden rezervasyon yaptırmanızı öneriyorum.

Lübnan mutfağı için Akdeniz mutfaklarının son derece ilginç bir karışımı diyebiliriz. Ege ve Akdeniz esintilerini de bulabiliyorsunuz, Güneydoğu ve Arabik esintileri de! Lübnan mutfağı onlarca çeşit mezesiyle lezzet tutkunlarına hafif ve sağlıklı keşifler vaat ediyor. Alkolle aranız iyiyse yemeğin yanında Lübnan şaraplarını ve mutlaka rakı benzeri arak’ı denemelisiniz. Karaam ya da Fakhreddine sizi geleneksel Lübnan mutfağının en güzel örnekleriyle buluşturacak. Ayaküstü atıştırmak istiyorsanız bazısı 24 saat açık olan büfelerde shwarma (dürüm) deneyebilirsiniz. Değişik bir tecrübe için ilginç mimari atmosferiyle Centrale Restaurant listenizde olabilir. �


Bunları Unutmayın!

Ünlü Lübnanlı sanatçılar Feyruz ve Ümmü Gülsüm’ün şarkılarıyla tanışın.

Gitmeden Batı Beyrut filmini izleyin.

Beyrut dünyanın beşinci moda merkezi olma yolunda ilerliyor. Alışveriş yapmadan en azından vitrinlere bir göz atmadan gelmeyin.

Alışveriş yaparken pazarlık yapmayı ihmal etmeyin böylelikle her şeyi çok daha ucuza alabilirsiniz. Beyrut’a pazarlığa son derece açık insanlarla karşılaşacaksınız.

Eğer taksi kullanacaksanız yoldan direkt çevirmektense bazı profesyonel şirketlerin taksi hizmetinden yararlanın. Bu nedenle bu tür hizmetler için bir ön araştırma yapıp iletişim bilgilerini önceden not etmenizde fayda var.

Yanınıza mayo, bikini almayı ihmal etmeyin.

Powered by Openmedia