‘Yaban’ karakteri ile Kadir İnanır’a kafa tuttu!

Fırat Doğruloğlu / Ekonomi 2002 / Oyuncu

15  yıldır tiyatro oyunculuğu yapan fırat, en son oynadığı haneler adlı televizyon dizisindeki ‘Yaban’ karakteri ile tüm türkiye’nin gönlüne taht kurdu.

Oyunculukla lise yıllarımda tanışan Fırat, bir gün matematik dersi sırasında bir anda sınıfa bir grup hocanın girmesi, öğretmenler günü için sahnelenecek bir oyun için gönüllü ya da hevesli öğrencilerin isimlerini yazdırmalarını istemesi üzerine oyunculuğa adım atar. Bu olayda Fırat, “Ne işim olur yahu” diye düşündüğü için listeye ismini yazdırmaz. Çünkü o dönemlerde Fırat’ın basketbola tutkusu vardır. Ancak özellikle bir hocasının, bu oyunda olması için ısrar etmesi üzerine Fırat ikna olur. Küçük bir rol için anlaşsalar da diğer arkadaşlarına göre sahnedeki rahatlığından ötürü başrolü alır ve bu durum onu çok heyecanlandırır.

“Seyirciyle buluştuğumda, ustalarımızdan Cüneyt Gökçer’in tiyatro sahnesi için tasvir ettiği, ‘Bermuda Şeytan Üçgeni’nin içine girmiştim” diyen Fırat, bu oyunla birlikte; alkışlanmak, tanınıp popüler olmak gibi egosal durumlar dışında ancak oyunculuk yaparak mutlu olacağından emin olur.

“Tiyatro, en iyi eğitim alanı”

Üniversitede aldığı eğitimin mesleğine doğrudan etkisi olmasa da Gülten Kazgan, Asaf Savaş Akat ve Toktamış Ateş gibi hocalar duruşları ya da var oluş biçimleri ile Fırat’ı etkiler. Bugüne kadar oyunculukla ilgili eğitim almayan Fırat, 15 yıldır tiyatro yaparak, oyunculuk eğitimini en iyi şekilde aldığını düşünüyor. Fırat’a göre tiyatro oyuncular için bir laboratuar ortamı gibi, oyuncunun kendisini denemesi ve geliştirmesi için zor ama harika bir platform. Orada oynanan her oyun, her karakter kedini ve hayatı keşfetmek adına insana bir şeyler öğretir. Öğrenmenin ve değişimin bir ömre yayıldığını dile getiren Fırat, “Oldum dediğin an bittiğin andır dolayısıyla bizim eğitimimiz hiç bitmez” diyor.
Liseden sonra başladığı tiyatro oyunculuğunu üniversite yıllarında da sürdüren Fırat, üniversiteyi bitirdiği yıl Yarım Elma isimli televizyon diziyle, dizi oyunculuğuna adım atar. Ardından Alacakaranlık (2003-Mithat), Tam Pansiyon (2004-Çarli), Şeytan Sofrası (2004-Ömer), Kızma Birader (2005-Modern kardeş Mazhar), İlk Göz Ağrısı (2005-Feridun), Nazlı Yarim (2007-Mehmet), Binbir Gece (2008) ve Haneler (2009-Yaban) dizisi gelir.

Hastasıyız (2008), Vay Arkadaş (1010) gibi televizyon filmlerinde de rol olan Fırat, ilk televizyon işi olması nedeniyle Yarım Elma’yı önemsiyor. Bu dizide oynadığı Kuzey karakteri ile insanlar onu tanır. Bu dizinin ayrıca genç, dinamik ve eğlenceli bir ekiple hazırlandığını belirten Fırat, Uğur Yücel önderliğinde çekilen Alacakaranlık’ın; çok sıkı bir polisiye dizisi olduğunu ve hala daha iyisinin yapılmadığını düşünüyor. Fırat, “Benim için sadece Uğur Yücel’le tanışmak o ekibin içinde olmak bile çok önemliydi. Oynadığım karakter çok iyiydi ve bu da benim şansım oldu” diyor.

İstanbul Kraliyet Tiyatrosu’nu kurdu

Şu an hala çalıştığı İstanbul Kraliyet Tiyatrosu’nu beraber kurdukları arkadaşlarıyla, Tam Pansiyon’da tanışan Fırat için bu dizi bu açıdan çok özel. Yaptığı her işte değerli ve özel insanlarla tanıştığına dikkat çeken Fırat, en son oynadığı Haneler dizisinde ise; aslında tiyatrolarının tanınması için televizyonu araç olarak kullanmak amacıyla yola çıktıklarını ama dizinin özellikle ilk bölümlerinden çok büyük keyif aldığını açıklıyor.

Halen İstanbul Kraliyet Tiyatrosu’nda tiyatro hayatını sürdüren Fırat, repertuarlarında ‘Hastasıyız’ ve ‘Denizaltı’ isimli iki oyun bulunduğunu belirtiyor. Bundan önce TKM ve Tiyatro Çisentiyle; Ayakta Durmak İstiyorum, Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası, Anda, Ateşteki Kağıtlar, Filintanın Meleği, Renler Krallığı(çocuk oyunu) gibi oyunlarda oynayan Fırat, şu aralar Denizaltı adlı oyunu oynuyor. Fırat oyunla ilgili; “Dübür Bey adında miladını doldurmuş denizaltını birbirinden renkli ve alakasız karakterlerden oluşan bir mürettebatla jilet yapılmak üzere son yolculuğuna uğurlarken, Türkiye’nin son 50 yıllık siyasi hayatındaki bazı olayları ve siyasilerin sözlerini tiye alan, hicveden ve yer yer göndermelerde bulunan bir komedi oyunu” diye bilgi veriyor.

Grup olarak bugüne kadar yaptıkları işlerle ilgili çok sayıda ödül de aldıklarını açıklayan Fırat, oyunculukla ilgili çok büyük hedeflerinin olmadığını, içinde olmaktan keyif alabileceği, hikayeler ve projelerde, kendisini zorlayacak, gelişmesine yardımcı olarak karakterler oynamak istediğini açıklıyor. İş dışında film izlemekten hoşlanan Fırat, kitap okuyor, seyahat ediyor, play station oynuyor.


Powered by Openmedia