AB fonlarıyla uluslararası projeleri yürütüyor

2001 yılında BİLGİ’nin Sıraselviler Caddesi üzerinde yer alan hazırlık binasında üniversite serüvenine başlayan Harun Mercan, eski adıyla İşletme şimdiki adıyla İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin İşletme Bölümü’nden mezun oldu. 

Üniversite hayatı boyunca BİLGİ’de yarı zamanlı çalıştı

Üniversite hayatı boyunca, BİLGİ’nin çeşitli birimlerinde yarı zamanlı olarak çalışan Mercan, bu deneyimi öğrencilere sorumluluk aşıladığı ve maddi bağımsızlık kazandırdığı için çok önemsiyor.

İlk işini BİLGİ Kariyer Merkezi üzerinden yayınlanan bir ilan aracılığıyla bulan Mercan, işe alınma sürecinde BİLGİ’deki yarı zamanlı çalışmalarının önemli bir referans olduğunu vurguluyor ve şöyle diyor: “Üniversiteden mezun olduktan sonra Bilgi Kariyer Merkezi üzerinden yaptığım başvurular sonucu, Fora İletişim Merkezi ve İnter Ajans’ın birlikte yürüttüğü bir projeye dâhil oldum. Proje kapsamında, Türk Hava Yolları’nın uçtuğu ülke ve kentlerin çeşitli başlıklar altında tanıtıldığı Şehir Rehberleri (Destination Guides) ekibinde yer aldım. Şehir Rehberleri (Destination Guides) Türk Hava Yolları web sitesinde halen güncel bir şekilde devam ediyor.

 

Sektörel işbirliğine dayalı ulusal projelerde yer alıyor

2013 Aralık ayından bu yana Ankara Ticaret Odası Projeler ve Avrupa Birliği Müdürlüğü’nde Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Mercan, sektörel işbirliğine dayalı ulusal projelerin yanı sıra Avrupa Birliği’nin fon sağladığı uluslararası projelerde de görev alıyor.

Üniversite yerleştirme sürecinde ilk tercihi BİLGİ olan Mercan, tercih sürecini şöyle anlatıyor: “Lisede sayısal alan öğrencisiydim. Öte yandan, kendimi tanıdıkça özellikle matematik ve fen ağırlıklı bir olan sayısal mesleki alanların bana çok uygun olmadığını keşfettim.  Dolayısıyla sosyal bilimler ağırlıklı bir üniversite önceliğimdi. Bu nedenle, sayısal alan çıkışlı bir öğrenci olarak tercih edebileceğim iki bölüm vardı: işletme ya da iktisat… Neticede tercihim işletme oldu. İletişim fakültesinden bir bölümle de bu tercihi desteklemek istedim. Üniversitemin web sitesinde yer alan “Vizyon-Misyon-İlkeler” başlıklı bölümde sıralanan değerler ve ilkelerin kâğıt üzerinde kalmadığını üniversitemde yaşayarak öğrendim.”

BİLGİ’nin kuruluş amacına paralel olarak; özgürlükçü, liberal, eşitlikçi, küresel vizyona dayalı, öğrenci merkezli yapısıyla önemli bir şans olduğunu belirten Mercan, “Sağlam değerleri ile geleceğe yürümüş bir üniversite de eğitim gördük. Türk eğitim hayatına da benim yüreğime de damgasını vurmuş bir üniversiteden mezun oldum” diyor.

Endüstrileşmenin getirdiği kitlesel refaha ve teknolojideki gelişmelere dikkat çeken Mercan, ekonomik değer zincirinde vasıfsız iş gücünün yerini nitelikli iş gücüne bıraktığını söylüyor ve şunları ekliyor: “Bilgiyi paylaşan, iletişime açık, proaktif ve sosyal ilişkileri güçlü olan bir yetenek gücünden bahsediyoruz. Bu güç işte bu üniversitelerden doğuyor. Benim üniversitem; eğitimi, kurum kültürü, global vizyonu ve öğrenci merkezli özgürlükçü anlayışı ile bütün bu değişimi temsil ediyor.”

Üniversite mezuniyetinden sonra özel sektörde çalışmayı hedefleyen Mercan, bu tercihin sebebini şöyle açıklıyor: “Zamanı yakalamak, kendimi her yönden güncel tutmak ve geliştirmek için özel sektörde çalışmaya ihtiyaç duyduğumu düşünüyordum. Nitekim altı yılı aşkın bir özel sektör çalışma hayatım oldu. Ağırlıklı olarak reklamcılık ve kurumsal iletişim alanlarında çalıştım.”

 

Daha özgür bir şekilde üretmek için STK’ları seçti

Özel sektör dinamizminin kendisine avantaj sağladığını belirten Mercan, aynı mecranın analitik kuralları, kişisel zaman yönetimi sınırlaması ve spesifik bir alanda üretime dayanması gibi dezavantajları olduğunu da kaydediyor. Daha özgür bir şekilde üretme isteği olan Mercan, belli bir noktadan sonra bu çalışma anlayışından sıkıldığını dile getiriyor. Söz konusu koşullar sektörlere göre değişiklik gösterse de tecrübelerini ve kişisel özelliklerini göz önünde bulundurduğunda STK alanında daha çok fayda sağlayabileceğini fark eden Mercan, sivil topluma ilk adımını bu farkındalıkla atmış.

Her sivil toplum kuruluşunun belirli amaç ve öncelikler çerçevesinde doğduğunu ifade ediyor Mercan ve şöyle diyor: “Temelde bu kurumların yapması gereken en önemli şey bulundukları topluma fayda ve yeni ufuklar sunmaktır. Sivil toplumu güçlü olmayan bir ülkede sadece toplumsal huzurdan değil aynı zamanda ekonomik refahtan da bahsetmemiz mümkün değil. Bugün hemen hemen bütün dünyanın şu an için en verimli ve etkin yönetim biçimi olarak kabul ettiği demokrasi de bu kurumlar üzerinde inşa edilir ve yükselir.”

 

“STK’lar eşitlikçi anlayışın tesisi için var”

Türkiye’deki sivil toplumun etkinliğini ve anlamını Türkiye’de yaşanan hiçbir şeyden bağımsız düşünemeyeceğimizi belirten Mercan, “Sivil toplum kuruluşlarının eşitlikçi anlayışın tesisi için var” diye konuşuyor.

Üniversite dönemine göre daha aktif ve daha girişimci olduğunu söyleyen Mercan, yıllar geçtikçe daha muzip bir yapıya kavuştuğunu söylüyor. Üniversite yıllarında sakin ve kendi halinde bir yapıya sahip olduğunu belirten Mercan, “Üniversiteye dair özlem duyduğum şey; daha sosyal ve o yılların tadını çıkaran bir profile sahip olmuş olmaktır” diyor.

Öğrencilik yıllarına dair en çok özlediği şeylerden birinin, arkadaşlarıyla oluşturdukları tartışma grubu olduğunu söylüyor Mercan ve o grubu şöyle anlatıyor: “Her hafta belirlediğimiz bir konuyu tartıştığımız bir arkadaş gurubumuz vardı. Çok faydalı ve eğlenceli bir tartışma grubuydu. Hiç aklımdan çıkmaz.”

Mercan, üniversite yıllarına dair özlediği bir diğer şeyi ise şu ifadelerle anlatıyor: “Bunun yanında ismini vermeyeceğim ama bu cümlemi okuma imkânı bulduğunda kendisini kastettiğimi bilecek bir arkadaşımı sanırım özledim. Şu an nerede olduğunu ve ne yaptığını bilmiyorum. Ancak, mutlu olmasını gönülden diliyorum.”

Seyahat etmeyi çok seven Mercan, düzenli olmasa da spor yapıyor. Özellikle yüzme, en çok haz aldığı spor dallarından. Önceki yıllarda bir kitap kurdu olan Mercan, eskisi kadar zaman ayıramasa da kitaplarla arasını açmamaya özen gösteriyor.

 

Üniversitedeki favori mekânınız neresiydi?

Kuştepe Kampüsü kütüphanesi

 

Favori hocanız kimdi?

Prof. Dr. Asaf Savaş Akat

 

En son hangi kitabı okudunuz?

Google’da Çalışacak Kadar Akıllı Mısınız? – William Poundstone

 

En son hangi filmi izlediniz?

Düşlerin Terzisi

 

En son hangi şehre gittiniz?

Katanya – Sicilya

Powered by Openmedia