Aileden “havacı”

Meltem Pamukoğlu – İşletme 2007 – DHMİ İzmir Adnan Menderes Hava Limanı Hava Trafik Kontrolörü

Bankacılık deneyiminden sonra büyük bir cesaretle kariyerini değiştirmeye karar vererek anne ve babası gibi Hava Trafik Kontrolörü oldu.Kariyerine bankacılık sektörüyle başlayan Meltem zaman geçtikçe işinde hayal kırıklığı yaşar ve sık sık kendine “Benim burada ne işim var?” diye sorar olur. Yine böyle bir günde babasının gazetedeki ilanı görmesiyle başlar her şey. O sıralar kurumsal bir şirketin İzmir ofisinin halkla ilişkiler departmanında görevlendirilmek üzere teklif alan ve bunu kabul etmeyi düşünen Meltem’in bir anda fikri değişir. Hem annesinin hem de babasının 40 küsur yıldır kontrolör olması nedeniyle havacılık sektörüne ve işe aşinalığının bulunması onun karar verme sürecini hızlandırır.

Üniversitede okuduğu bölümün şu anda yaptığı işle bağlantısı olmasa da BİLGİ’de okumanın ayrıcalığını mesleğinde sıkça yaşar. Bunun en büyük örneği okulda aldığı yabancı dil temelli eğitim. Zira tüm dünyada kullanılan havacılık dili İngilizce. Ayrıca lisans eğitimi boyunca okuduğu işletme bölümünün yanı sıra halkla ilişkiler ile ilgili birçok ders alır. Meltem burada öğrendiklerini de Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği’nde aktif rol alarak pratiğe döküyor ve bundan da büyük keyif alıyor. Okuduğu dönemlerde profesyonel olarak iş tecrübesi olmasa da hemen hemen her yaz birer aylık olmak üzere farklı sektörlerde staj yapar Meltem. Böylelikle satış-pazarlama, finans-muhasebe, insan kaynakları, halkla ilişkiler gibi farklı alanlarda söz sahibi olur. Bu da ne istediğini anlama ve kariyer planlarını şekillendirme sürecinde ona büyük avantaj sağlar.

Bankacılıktan vazgeçti

İş hayatına 2007 yılında mezun olur olmaz Garanti Bankası’nda Ticari Bankacılık Uzman Yardımcısı olarak atılır ve verilen birkaç aylık eğitimin ardından İstanbul Mecidiyeköy Ticari Şube’de cirosu 10 milyon TL’nin üzerinde olan şirketlerin işlemleriyle ilgilenmek üzere işe başlar. Ailesindeki sağlık problemleri nedeniyle İstanbul’daki birkaç ayının ardından İzmir’e tayin olur ve Alsancak Şube’de yaklaşık 1 buçuk yıl aynı pozisyonda görev yapar. İki yıllık sözleşme süresinin dolmasının ardından 2009 yılında DHMİ bünyesinde Hava Trafik Kontrolörü olarak çalışmak üzere devlet memuriyetine başlar. Ankara’da yaklaşık bir yıl mesleki eğitimini de tamamlayan Meltem 2010 yılından beri İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda yaklaşma ve yol kontrol ünitesinde görev yapıyor ve işini kısaca şöyle özetliyor: “Yaklaşma kontrol, bir meydan için inişe gelen ya da kalkan trafiklere gidecekleri rotayı, alçalacakları ya da tırmanacakları irtifayı vererek diğer uçaklardan ayrılmalarını sağlayan ünitedir. Bu hizmet Türkiye için birçok uluslararası havalimanında radar ile sağlanıyor. Yol kontrol ünitesi de yüksek irtifada veya transit uçan trafiklerin emniyetli bir şekilde birbirinden ayrılmasını sağlar. Türkiye’de bu hizmet şu an tüm Türkiye’yi kapsamak suretiyle İstanbul, Ankara ve İzmir’de radar sistemiyle veriliyor. Yani en basit haliyle Rusya’dan kalkıp Girit’e giden bir uçakla Almanya’dan kalkıp Alanya’ya gelen uçağın rotası Denizli civarında kesişebilir. Yol kontrol bu trafiklerin birbirini kurallar çerçevesinde emniyetli bir şekilde kat etmesini sağlayan hava trafik kontrolörlerinin çalıştığı ünitedir. Kısacası bir uçak tüm seyrüseferi boyunca bir hava trafik kontrolörünün kontrolünde uçar.”

Başarısını doğru stres yönetimine borçlu

Meltem birçok insanın pek de fikri olmadığı bu işe kabulünün ardından 1 yıl boyunca gerek teori gerekse simulatör derslerini içeren bir eğitime tabii tutulur. Kurs bittikten sonra da bir süre mesleki uygulamalarda bulunur. Sonunda kendi sorumluluğunda çalışabilmek için yeterliliğini alsa da her gün daha da değişen ve gelişen havacılık sektöründe hava trafikle ilgili değişiklikler ve bilgi tazelemek için eğitimlerine devam ediyor. “İşe girerken kapsamlı ve bilgisayar ortamında bir sınava tabi tutuluyoruz. Bu sınavda adayların refleks, hafıza, zeka vb. gibi özelliklerini değerlendiren sorular mevcut. İşimin yurt dışında yapılan araştırmalarda en stresli ve riskli işlerden biri olarak belirtildiğini biliyorum” diyen Meltem hızlı düşünüp karar verebilme, üç boyutlu düşünebilme ve stresi doğru yönetebilme yetenekleri sayesinde başarısını koruyor.

Nöbetli çalışma sistemi nedeniyle kendine de zaman ayırabilen Meltem bu zamanı bir gün sergi açmak umuduyla seramik kurslarına katılıp seramik yaparak ve atış poligonunda tabanca ile atış yaparak değerlendiriyor. Çoğu insan gibi gezmekten çok hoşlanıyor ve imkanlar çerçevesinde sık sık değişik kültürler tanımak ve yerler görmek için yurt dışına çıkıyor.

Powered by Openmedia