GİRİŞİMCİLER: Yelkenlerini girişimcilik rüzgarı dolduruyor

Efe Özbil / 2008 Siyaset Bilimi / Vira Yatçılık Kurucusu

Beş yaşında halatlarla oynuyordu. 12 yaşında olta yapıp sattı. Üniversitede önüne gelene yelken öğretti. En sonunda yelken okulunu kurdu. Efe Özbil’in Vira Yatçılık’ı yakında yat üretimine de geçiyor.

Bodrum’da doğup büyüyüp denize sevdalı olmak, girişimci bir ruhu Halikarnas Balıkçısı gibi büyük bir yazar yapamasa da denizcilik konusunda eğitim veren bir şirket sahibi yapabiliyor. 2008 Siyaset Bilimi mezunu Efe Özbil’in hikayesi de Halikarnas Balıkçısı gibi edebiyat etrafında değil de girişimcilik odaklı olarak şekillenmiş. 2005’te Vira Yatçılık’ı kuran Efe’nin deniz aşkı, balıkçılar, süngerciler, yatçılarla iç içe geçen çocukluk yıllarında başlamış. Aslında Efe’yi yelkene çeken şey deniz tutkusundan da önce anne babasının söylediğine göre daha 5 yaşındayken fark edilen iplere ve halatlara merakı olmuş. Bebek denecek yaşta tüm zamanını iplerle, halatlarla oynayarak, çeşit çeşit düğümler atarak geçirmiş. Hatta ilginin neredeyse hastalık derecesinde olması ve eline geçen her şeyi birbirine bağlamaya başlaması nedeniyle ailesi Efe’yi o yaşlarda iki defa psikologa bile götürmek zorunda kalmış. Belli ki o dönemde ailesi Efe’nin iki tutkusunu yelkencilikte birleştirip genç yaşta ciddi bir başarı hikayesine imza atacağının farkında değillermiş. Ancak yaşı ilerledikçe Efe’nin denize ve halatlara olan tutkusunun hayatının geri kalanında sorun bir yana güzellikler yaratacağı yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamış. 12 yaşından beri farklı alanlarda, denizden para kazanan Efe, ticaretle hobisini birleştirip küçük yaşlarda tekne yıkar, zıpkınla balık avlar, olta yapıp satar, miçoluk yapar. Küçük yaşta kazandığı deneyimler kendisini yelken eğitmenliği ve kaptanlığa götüren yoldaki basamaklar olarak ön plana çıkar.

6 yatlık filo kurdu, 800 yelkenci yetiştirdi

Kanına deniz suyu karışmış tanımlamasının cuk oturacağı bu adamın üniversiteyi okurken bile “Ne olacaksın?” sorularına yanıt verememesi de anlaşılır bir durum. Tanıyanların söylediğine göre daha o zamanlarda aklındaki tek şey hayatını denizden kazanmakmış. Çünkü o dönemde siyaset bilimi eğitimi almakta olan Efe için deniz hala sadece bir tutku ve hobi olmaya devam ediyordur. Şu anda para için yaptığı eğitmenliği lise ve üniversite yılları boyunca gönüllü olarak yapar. Efe, şirketi Vira’nın temelleri atılana kadar neredeyse önüne gelene para almaksızın yelken öğrettiğini anlatıyor. Vira’nın temellerini atmasını sağlayan olay ise Vira Yatçılık’ın diğer kurucu ortağı ve uzun süre yelken eğitmenliği ve yarışçılığı yapan Deniz Giray’ın bir gün Özbil’in teknesine adım atması olur. Tabi bunun öncesinde Efe’nin babası İrfan Kaptan’ın maddi ve manevi desteğini de atlamamak lazım. Zeybek adında 5,5 metrelik bir eğitim teknesiyle temelleri atılan Vira Yatçılık, şu anda uzunlukları 5,5 metre ila 14 metre arasında değişen 6 yatlık bir filoya sahip. Tabi ki Zeybek’ten önce kendisine ait ilk teknesi Göktürk’ün yeri hala ayrı. Merkezi Kalamış Fenerbahçe’de bulunan şirket, yelkencilik, yatçılık ve bu alanlarda danışmanlık hizmetleri veriyor. Şirket yazları ise faaliyetlerine Fethiye Göcek’te devam ediyor. Vira 2005’ten bu yana 800’den fazla insanı yelkenle tanıştırmış. Özbil, denizle iç içe, fakat bir o kadar da uzak olan ülkemizde; yelkenciliğin ve denizciliğin gelişimine katkıda bulunmak için pek çok ilke imza atmış. Bugün onlarca öğrencisi kendi tekneleri ile dünya denizlerinde yelken yapıyor.

Bilgi’nin bayrağı açık denizlerde

Okul ile eğitmenlik çalışmalarını bir arada yürütmeye çalışırken en büyük hayali Bilgi Yelken Kulübü’nü kurmaktır. Ama maalesef o dönemdeki yoğun iş, okul ve diğer kulüp faaliyetleri nedeniyle ancak okuldan mezun olduktan sonra yelken kulübünün kurulmasıyla ilgilenebilir. Kulübün kuruluşundaki hedef, Bilgili yelkenci sayısını her geçen yıl artırarak, Bilgi Üniversitesi adına yarışan, başarılı bir ekip yaratmaktır. Bunda kısa sürede başarılı da olurlar. Yetiştirdikleri kulüp üyeleri, daha ilk yat yarışında 3. olarak dereceye girer ve Bilgi’nin adını yelken camiasına en güzel şekilde duyurur.

Tekne üretimi yakında başlıyor

Diğer yandan Garanti Bankası, Vitra, Eczacıbaşı, Colesium, Pleon Sportivo gibi pek çok firmaya da yelken eğitimleri veren Vira Yatçılık, aynı zamanda “takım ruhu” projeleri de oluşturup yönetiyor. Şirket bir yelken okulu haline geldiği gibi, onlarca öğrencisinin yatına teknik servis hizmeti veren, yat kiralama olanakları sunan bir yapıya da kavuşmuş. Bir yelkencinin ihtiyacı olacak her türlü hizmeti vermeyi amaçlayan Özbil, Vira’nın faaliyet alanlarını şu anda tekne üretim, satış ve kiralama alanında önemli atılımlarla genişletme aşamasında.

Powered by Openmedia