HABERCİLER: Bankacılıktan gazeteciliğe geçti

İbrahim Türkmen / Uluslararası İlişkiler ve Ekonomi 2001 / Today’s Zaman Gazetesi Ekonomi Editörü

Bankacılığın ona göre olmadığını anladı, arkadaş tavsiyesiyle gazeteci olmaya karar verdi. Bugün Today’s Zaman’ın ekonomi editörlüğünü yapıyor.

İbrahim’in eğitim hayatı boyunca kariyer planları arasında gazetecilik mesleği hiç olmaz. Mezuniyet sonrası bir yıl değişik işlerde çalıştıktan sonra kariyeri adına ilk ciddi adımı, 2002 yılında çalışmaya başladığı Kuveyt Türk bankasında atar. Başlangıçta finans sektörü ona “olması gereken yer” gibi gelse de daha sonra bu işin içine girdikçe, insanı hayattan uzaklaştırdığını ve rakamlara hapsettiğini fark eder. Özellikle maceraya meyilli kişilerin, daima bir ofisin dört duvarı arasında çalışmayı mecbur kılan bir işten sıkılmasının kaçınılmaz olduğunu düşünen İbrahim, bu tarz düşüncelerin zihnini meşgul ettiği bir dönemde, bir insan kaynakları firmasında çalışan çok sevdiği bir dostuyla karşılaşır. Aynı zamanda kişilikler üzerinde uzmanlığı olan bu psikolog dostu ona gazeteciliğin aslında onun için oldukça uygun bir meslek olabileceğini söyler. Bu dostunun tavsiyesi sayesinde, gazetecilik mesleğini düşünmeye başlar.

Gazeteciliğe ilk adımını 2003 yılında Zaman Gazetesi’nde atar. O dönem Zaman Gazetesi hepimizin hatırladığı bir dönüşüm yaşamaktadır. İbrahim’e göre gazete sadece tasarımıyla modern bir görünüme bürünmekle kalmaz, aynı zamanda yayıncılık anlayışıyla Türk medya sektörünün ortalama kalite çıtasının çok üzerinde bir çizgi yakalar. Zaman gazetesi, tabloid mantığından ve yaygaracı üsluptan nefret eden İbrahim için çalışılabilecek en güzel yerdir. Gazeteye ekonomi bölümü için müracaat eden İbrahim, idarenin yönlendirmesi ile önce haber merkezinde görev alır. Bu görev, muhabirliğin en temel noktalarını kavraması, mutfağını tanıması ve onun tabiri ile ‘tozunu yutması için elzemdir”.

Gazetecilikte hocası Ali Akkuş

Bu arada farklı farklı alanlarda izlediği haberler onu inanılmaz derecede geliştirir. Bu sayede hayatın resmen içine girdiğini söyleyen İbrahim, haber yazımının bütün diğer yazım türlerinden çok farklı olduğunu keşfeder. O dönemdeki haber müdürü Ali Akkuş, bıkıp usanmadan onun iyi bir haber yazıcısı olması noktasında büyük katkılar sunar. Yaklaşık 5 ay muhabirlik yaptıktan sonra askere gitmeye karar veren İbrahim, kısa dönem olarak vatani görevini yerine getirdikten sonra tekrar gazeteye döner. Ancak bu sefer doğrudan ekonomi servisinde muhabir olarak işe başlar. Eski bir hazine uzmanı olarak, uzmanlık alanı her ne kadar finans olsa da sadece bankacılık sektörüne odaklanmamayı tercih eder, turizmden teknolojiye, sigortacılıktan otomotive birçok alanda haberler üretmeye çalışır.

İki yılı bulan ekonomi muhabirliği görevinden sonra vaktinin büyük bir kısmını ofiste geçirmesine neden olan redaksiyon ve editörlük süreci başlar. Zaman Grubu 2006’da İngilizce bir günlük gazete için kolları sıvadığında bu gelişme onun kariyerinde bir dönüm noktası olur. 2006 yılı Aralık ayında Today’s Zaman adındaki gazetede ekonomi sayfalarının editörlüğü görevine getirilir. Halen bu görevine devam eden İbrahim, bir yandan çalışırken diğer yandan da eğitimini sürdürme imkanı bulur ve Fatih Üniversitesi’nde MBA yapar.

Halk arasında gazetecilik hakkında yaygın bir olumsuz kanaat olduğunu ve bunda da haksız sayılmadıklarını söyleyen İbrahim, gazeteciliğin yapılan pek çok yanlış nedeniyle çoğu kimsenin gözünde saygınlığını yitirmiş bir meslek olduğunu, değişen dünya ve özellikle bilişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmelerle birlikte habere erişim kanallarının bir hayli arttığı günümüzde, bu nedenle gazetelerin eskiden olduğu kadar fikir inşa etmekte ve kamuoyu oluşturmakta etkin ve yeterli olmadığını vurguluyor.

Gazeteler nasıl kurtulur?

Gazetelerin kuşkusuz hala büyük etkiye sahip olduğunu dile getiren İbrahim, “Ancak internet medyası, binlerce yerel ve ulusal televizyon kanalı, facebook ve twitter benzeri sosyal paylaşım siteleri gibi pek çok alternatif kanal gündemi bir gün sonra takip eden gazeteleri bence çoktan tahttan indirdi. Artık gazeteler uzun vadede güçlerini ve hatta varlıklarını muhafaza etmek istiyorlarsa her zamankinden daha çok prestije, güvenilirliğe ve saygınlığa yatırım yapmalılar” diyor.

Ekonomi gazetecilerinin de maalesef iş dünyasıyla ilişkilerinde olması gereken mesafeyi tam koruyamadıklarından şikayet eden İbrahim, hatta bazı açılardan fazlasıyla “embedded” bir görüntü olduğunu belirtiyor. Reklam gibi haberlerin zamanla firmaları da bu işin pazarlığını yapmaya sevk ettiğini hatta kendisini arayıp, “Şöyle bir haberimizi yapmak için ne kadar istersiniz” diye soran firmalar olduğunu ifade ediyor.

Zamanının büyük çoğunu alan gazetecilikten arta kalan zamanlarda sosyal faaliyetlere zaman ayırmaya gayret eden İbrahim, halen İstanbul Ekonomi Kulübü’nün genel sekreterliği görevini yürütüyor. Bunun dışında özellikle Türkiye’de projeler yürüten bazı yabancı basın kuruluşlarına danışmanlık hizmetleri de sunuyor. Kariyerinin merkezinde her zaman medya sektörünün olacağını belirten İbrahim, bundan sonra mesleğini en iyi şekilde sürdürmeyi ve saygın bir basın mensubu olmayı hedefliyor. Televizyonculuk da aslında onun hedefleri arasında… İbrahim, yakın zamanda bu alanda da bir takım arayışlara girecek.

2005 yılı Ekim ayında evlenen İbrahim, iş dışındaki zamanını olabildiğinde, Bilgi’de tanıştığı eşi ve 14 aylık oğlu ile geçirmeye çalışıyor. Özellikle oğlunun doğumundan sonra ailesine daha bir bağlandığını itiraf ediyor. En büyük hobisi ise kitap… Kitap satın almaktan aldığı hazzı başka çok az şeyden aldığını söylüyor. Yurtdışına çıktığımda bile neredeyse en fazla zamanını kitapçılarda geçirdiğini, teknolojiyi takip etmekten de keyif aldığını dile getiriyor.

Powered by Openmedia