‘İşin Geleceği’ konsepti ‘İşin Bugünü’ haline geldi

Washington DC’de yaşayan globalwonks Kurucu Ortağı ve CEO’su Cenk Sidar, Koronavirüs sürecinin ülkesinde nasıl geliştiğini, alınan önlemleri ve kişisel hayatına nasıl yansıdığını bizlere aktardı.

Koronavirüs sebebiyle yaşadığınız ülke ne gibi önlemler aldı, nasıl değişiklikler yaşandı?

Washington DC`de henüz durum New York kadar kötü değil, ama geçtiğimiz 4 haftadır ekonomi tamamen durmuş durumda. Yerel yönetimin #evdekal talimatını halk dinliyor.  Bu durum yayılımın hızının kesilmesi konusunda olumlu etki yaptı. Buna rağmen hala Washington-Maryland-Virginia bölgesinin pandeminin ABD`de yeni merkezi olabileceği riski dile getirilmeye başlandı. Restoran sektörü başta olmak üzere hizmet sektörü tamamen durmuş durumda ve bu sektörde çalışan birçok insan ekonomik olarak sıkıntı yaşamaya başladı. Burada yaşanabilecek bir sosyal krizin önüne geçmek için hem federal hükümet hem de yerel yönetimler krizden etkilenen vatandaşlarına nakdi yardımlara başladı.

Koronavirüs için yapılan değişikliklere uyum süreciniz ne durumda? Aile hayatınızda ne tür değişiklikler yaşanıyor?

6 ve 4 yaşlarında iki oğlum var, çocuklarım bu krizden tabii ki etkilenmiş durumda. Okulları kapalı ve maalesef eğitimlerinde aksaklık yaşanıyor. Her ne kadar uzaktan eğitim gibi çözümler olsa da okulun yerini tutması mümkün değil, özellikle bu yaşlarda…

Koronavirüs iş yaşamında nasıl zorunlu değişiklikler getirdi, iş yaşamınıza yansımalarından bahsedebilir misiniz?

Herkesin “İşin Geleceği” olarak adlandırdığı konsept artık “İşin Bugünü” haline geldi. Neredeyse bütün dünya bir anda “evden çalışma” modeline geçti. Ben bir teknoloji şirketini yönetiyorum ve bu nedenle bizim operasyonumuz evden çalışma ve işin geleceği konseptlerine çoktan adapte olmuş bir şirket. Çalışanlarımız evden çalışıyordu ve çalışmaya da devam ediyor. Bu noktada biz operasyonlarımıza aynı hızla hatta artarak devam ediyoruz çünkü bir expert-marketplace olduğumuz için evden çalışmak isteyenlerin sayısında ciddi bir artış yaşandı. Maalesef yaşanacak işten çıkarımlar sonucunda insanların daha çok “gig economy” platformlarına katılımını bekliyoruz. Biz de bu süreçte hem çalışanlara hem de şirketlere faydalı olmayı düşünüyoruz.

Koronavirüs için kişisel olarak ne gibi önlemler aldınız?

Analog dünyadan dijital dünyaya geçiş süreci zaten başlamıştı, bu krizle değişimin hızı artmış oldu. Kişisel olarak bu geçişin hızlanacağına inancımdan ötürü hem kişisel hem de profesyonel olarak adımları atmıştım. Fakat bu krizin en büyük sonucu önümüzdeki 1,5-2 senelik sürecin oldukça belirsiz olması. Bu nedenle finansal ve profesyonel olarak hem kişisel hem de kurum olarak bu süreçten minimum zararla çıkmak gerekiyor.

Powered by Openmedia