Pelin Çakar / İşletme 2001 / Lucca Café Bar-Mutfak Koordinatörü
Berkeley’de pazarlama okurken catering işine girer. Türkiye’ye yemek işi yapma hedefiyle döner. 2006’da Lucca’ya giren Pelin bugün ünlü restoranın mutfak koordinatörlüğünü yapıyor.
Üniversitedeyken Yapı Kredi Bankası’nda üç ay staj yapan Pelin, o yıllarda banka ve sigorta sektörünün kendisine hiç uygun olmadığını anlar. Ve ruhen onu tatmin edecek bir işte çalışmak için arayışlara girer. Servis ve hizmet ruhuna sahip biri olarak bu işi tercih eden Elif, şimdi severek yaptığı bir işi olduğu için doğru kararı verdiğini düşünüyor.
Okuldan mezun olduktan sonra 2001-2003 yılları arasında UC Berkeley, California’da International Marketing programına katılan Pelin, bu dönem bir süre bir çağrı merkezinde çalışır. İngilizcesinin gelişmesinde çağrı merkezinin katkısı olur. Ardından da Türk yemekleri catering’i yapan websitesini açar ve bu iş sayesinde harçlığını çıkarır. Bu dönemde Osmanlı tarihi dersi veren Amerikalı bir hocanın her dersi Türk yemekleri ile kapatması ve sürekli Pelin’den catering alması, onun bu sektöre ciddi ciddi girmesine sebep olur. Culinary Institute of America’nın bütün workshoplarına, seminerlere katılmaya başlar. Ardından da City College of San Francisco’da eğitim alır. Türkiye’ye döndüğünde nereden başlayacağına karar verene kadar bir tekstil firmasında e-marketing konusunda çalışır. Daha sonra Lucca ile tanışır ve sektöre ilk profesyonel adımını atar.
Mutfak Sanatları Akademisi’ni bitirdi
2006 yılından beri Lucca Café Bar’da çalışan Pelin, burada mutfak koordinatörü olarak tüm catering, event, PR aktivitelerine bakıyor. Bir de 11 kişilik mutfak ekibinin sorumluluğunu yürütüyor. “Sürekli eğitim programları uygulayıp, takım olarak yeni denemeler yapıyoruz. Sektör olarak dinamik, değişime açık ve tempolu bir ortamda olduğumuz için eğitim sonrasında gerekli denetimleri de yapıyorum” diyen Pelin, Lucca’da çalıştığı dönem Mutfak Sanatları Akademisi’nde Yiyecek-İçecek İşletmeciliği eğitimi alır. İspanya’da İspanyol Tapas üzerine eğitim aldığı dönem şu anki Lucca’nın Yönetici Şefi Willy Moya ile tanışan Pelin, Willy’i Lucca’ya davet eder. İki yıldır Willy ile tüm menü projelerini birlikte çalışıyorlar. Tayland’da da iki ayrı okula giderek “Thai” yemekleri konusunda sertifika alan Pelin, Sydney Avustralya’da da deniz mahsülleri üzerine bir sertifika alır. Pelin, Kayra Akademi’nin düzenlediği Wine&Spirit Education Trust (WSET) programına katılarak şarap uzmanlığı eğitimine de ilk adımı atar. Gusto’nun şarap eğitimine de katılarak Mehmet Yalçın’dan eğitim alma fırsatı bulur.
2009 yılında İstanbul Design Week’in açılışında Lucca’nın yiyecek-içecek sponsorluğu yaptığını belirten Pelin, burada 300 kişilik bir davetin catering koordinatörü olarak görev alır. Aynı yıl Lucca, i-deco İstanbul Dekorasyon ve Tasarım Fuarı’nın açılış partisini yapar, Pelin de yaklaşık 500 kişilik bu davetin tüm organizasyonundan ve fuar süresince Lucca’nın yiyecek servisinden sorumlu olur.
Sıfırdan bir işletme kurmak istiyor
Sevdiği ve keyif aldığı bir işi olduğu için kendini şanslı hisseden Pelin, Lucca’da olmanın ayrıcalığını her zaman hissediyor. “Önümde uzun bir yol olduğunun da farkındayım, daha yapacak ve öğrenecek çok şey var” diyen Pelin, henüz sıfırdan bir restoran yaratma deneyimini yaşamadığını bu yüzden bütün fizibilete çalışmalarını yapabileceği bir projenin içinde olmak istediğini belirtiyor. “İşin mutfağından gelen biri olarak yeni bir işletmeyi baştan yaratmak istiyorum” diyor.
Mekan işletmenin bireysel bir aktivite olmadığına, iyi bir mekanın ancak iyi bir ekiple işletilebildiğine dikkat çeken Pelin, dolayısıyla bu sektörde başarılı olmak için iyi bir takım ruhunun geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Sektörde, sürekli eğitim ve denetimlerle desteklenen, değişimi takip eden, dünyadaki trendlerin farkında olan, Türkiye’deki değişimlere adapte olabilen bir yapı oluşturduktan sonra başarının kaçınılmaz olduğunu dile getiriyor.
İş dışındaki zamanlarda, haftanın iki günü vinyasa yoga yapan Pelin, profesyonel fotoğrafçılığa çok ilgi duyuyor. Her ne kadar eskisi kadar ilgi gösteremese de ileride kişisel bir fotoğraf sergisi açmayı arzuluyor. Pelin ayrıca İspanyolca kursuna devam ediyor.