Yurt dışına açılmayı hedefliyor

Ozan Dursun – Sosyoloji 2003 – Çelebi Hava Servisi A.Ş. İstanbul İstasyon Başmüdür Yardımcısı – İstanbul Kültür Üniversitesi MYO Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi Öğr. Gör.

Öğrencilik yıllarından itibaren havacılık sektörünün içinde yer alan ozan kariyerini bu alanda devam ettirerek şirketinin yurt dışı yatırımlarında görev almak istiyor.

Ozan tüm üniversite hayatını bir yandan okuyarak bir yandan da çalışarak geçirir. Havacılık serüveni de daha o zamanlar başlar. Sırasıyla THY, Vakko Duty Free, KLM Hollanda Kraliyet Havayolları, Havaş Havaalanları ve Yer Hizmetleri çalışır. 2005 yılında Çelebi Hava Servisi’ne giren Ozan halen burada görev almaya devam ediyor.

Çelebi Hava Servisi’ndeki görevine operasyon memuru olarak başlayan Ozan burada sorumlusu olduğu uçağın -eğer görev yaptığı istasyona başka bir istasyondan geliyorsa- karşılanması, yüklerinin boşaltılması, yolcularının terminale ulaştırılması ve istasyondan gidişi öncesi yükleme planının hazırlanması veya merkezi yükleme planlama biriminden alınması, bu planın yükleme personeline uygulatılması, uçaktaki her ayrıntının ve uçuş sırasında uçuş ve kabin ekibini ilgilendirebilecek her bilginin iletilmesine dikkat ederek ekip ile ön bilgilendirme görüşmesini yapmak ve harekat sırasında kendileriyle sürekli irtibatta kalmak, yakıt transferinin plana ve kokpit ekibinin düzenlemelerine uygun olarak güvenle gerçekleştirilmesini sağlamak gibi işlerle uğraşır. Bu aktiviteleri yerine getiren operasyon departmanının yönetimi sırasında ise doğal olarak zamanla birincil sorumlulukları da değişir. Sivil hava taşımacılığında her bir uçuşun güvenli ve zamanında gerçekleşmesinin ana unsurunun yer hizmetleri olduğunu belirten Ozan, bunun yer hizmetleri faaliyetlerini gerçekleştiren her bir departmanın uyumlu ve düzenli çalışması ile mümkün olacağını söylüyor.

Operasyon ilk göz ağrı

Ozan’ın yönetici olarak ise asıl rolü bu süreçlerin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi olur. “Sivil havacılık sektörü Türkiye’deki son on yılında oldukça ilerleme kaydetti. Bundan on yıl önce groundtime’ı 45 dakika olan bir uçak, günümüzde zaman-maliyet ilişkisinin öneminin hem havayolları hem de yer hizmeti firmalarının birincil önceliği sebebi ile 25-30 dakikalara geriledi” diyen Ozan’a göre gelir güvenliği, hizmet süreçlerinin kaliteli ve uluslararası sivil havacılık kuralları gereği yapılması ama bir yandan da hızlı ve zamanında operasyonel iyileştirmelerindeki en önemli sırayı alıyor.

Her ne kadar şu an bin personele yakın bir istasyonun yönetsel faaliyetlerinde bulunsa da operasyon onun her zaman ilk göz ağrı. Bugüne kadar iki yüzün üstünde eğitim ve sertifika ile tüm bu süreçleri yapabilir ve yönetebilir hale gelen Ozan, alanında uzman olmanın yanı sıra işini “doğru bilgiyi doğru zamanda bulmak” felsefesiyle yapıyor. Onun için bu bakış açısını tüm personele aşılayabilmek de büyük önem taşıyor. “Bugün aklınızda tutuğunuz bir bilgi yarın geçerliliğini yitirmiş olabilir. Operasyon müdürü olduğumda tüm ekibe ilk öğrettiğim ve aşılamaya çalıştığım bu olmuştu” diyen Ozan, bilginin doğru zamanda doğru yerden alınmasının uçuş güvenliği için ne kadar önemli olduğunun da altını çiziyor.

Öğrencilerine havacılığı sevdiriyor

Şu aralar çok yeni aşamalarda olsa da Türkiye’nin önde gelen sismilasyon firması ile ortak eğitim merkezi açma ve araç eğitimlerimizin simülasyon üzerinden verilmesini sağlayacak bir başka proje içinde yer alan Ozan, genç kuşak bir yönetici olarak ekibiyle kurduğu doğru iletişim sayesinde çalışma ortamını daha keyifli bir hale getiriyor. Ekibiyle birlikte Türkiye’de uluslararası sivil havacılık otoritesi IATA tarafından verilen en üst sertifika ISAGO’yu ilk alan istasyon olmak ise bu uyumun en güzel örneği.

Özellikle üçünü havalimanının da hayata geçmesiyle havacılık sektörünün daha önemli bir hale geleceğini düşünen Ozan kariyerini bu sektörde devam ettirmeyi planlıyor. En yakın hedefi ise yurt dışında birçok ülkede ciddi yatırımlar yapan ve hizmet veren bir yer hizmeti veren Çelebi’nin bu yurt dışı yatırımlarından birinde görev almak. Aynı zamanda Kültür Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi adlı programda ders veren Ozan, öğrencilerine bu işi sevdirmek ve yetiştirmek için daha çok zaman ayırmaya da gayret ediyor.

İş hayatının yoğunluğundan ise günün sonunda motosikleti ile gezerek kurtuluyor. Yakın zamanda evlenmeyi planlayan Ozan bu gezilere müstakbel eşiyle birlikte çıkmaktan ise daha büyük keyif alıyor. Ayrıca evindeki stüdyoda müzik yapmak da bir diğer tutkusu…

Powered by Openmedia