Yerel markaları, İstanbul’dan İzmir’e çekiyor

Can Zibil / Uluslararası Finans-2005  / Fikirfikir Adworks-Kurucu Ortağı

İstanbul’da ajans deneyimi edindikten sonra İzmir’e yerleşen Can, Özsüt ve İnci Akü için, çizgi üstü ve çizgi altı hizmet veriyor. En büyük hedefi, yerel markaları İzmir’e çekmek.

 

 

Küçüklüğünden beri görsel olan herşeye daha çok ilgi duyar, zaten bu konuda yeteneği de vardır. Hep bir kenara köşeye karikatür çizer, babasından gördüğü kaligrafik yazıları taklit eder. Her yere imza gibi çizdiği tiplemeleri vardır. Sözel olandan çok görsel olan onu daha çok heyecanlandırır. Fakat bu işin okulunda okumaya cesareti olmadığı için hala kendine kızan Can, eğitimini almasa da sevdiği işi yapmak ve bu alanda bir yerlere gelebilmeyi tercih eder.

Üniversitede aldığı eğitimin kariyerinin ilk senelerinde çok bir faydası olmasa da şimdiki konumu itibariyle analitik düşünme yeteneği kazandırdığını düşünen Can, aldığı seçmeli derslerin, hayatını kökten değiştirdiğini belirtiyor. İkinci sınıftan itibaren yaz tatillerinde küçük ajanslarda, atölyelerde staj yapmaya çalışan Can, bu stajlar sayesinde kendini deneme, bu işi gerçekten yapmak isteyip istemediğini anlama fırsatı bulur. Öte yandan mesleki bir altyapı hazırlamasına katkı sağlar.

Kurslara katılarak açığını kapatır

 

Üniversiteden mezun olur olmaz Reklamcılık Vakfı’nın Reklam Yaz Okulu Eğitimi’ne katılır. Ardından en son staj yaptığı VCC Reklam ajansında staj yapmaya devam eder. 6 aylık staj sırasında grafik tasarım eğitimi veren çeşitli sertifika programlarına katılır. Ardından askerliğini yapıp bıraktığı yerden staja devam eder. İki ay sonunda kadrolu eleman olarak işe başlar. Burada bir sene çalıştıktan sonra Güzel Sanatlar Saatchi Saatchi’de art director olarak göreve başlar. 3 sene boyunca P&G, Kent, Sütaş, Visa, GSMobile, GS Bonus, Fanatik, Posta gibi markalar için çalışır. Bu süreçte ajans hayatının ne kadar dinamik ve durmayan bir yapıda olduğunu görür. İstanbul’da bu işi yapmaktan her anlamda yorulduğunu anlar, bir İzmirli olarak 12 senelik İstanbul macerasına son verir. Daha sakin ve stressiz bir hayat için evlenerek İzmir’e yerleşen Can, “İzmir’e gelmeseydim belki de hiçbir zaman bir ajans kurup kendi işimin patron olamayabilirdim. Çünkü İstanbul bunu başarabilmek için çok daha zorlu bir saha” diyor.

1.5 sene önce İzmir’e taşınan ve 2010 Ağustos ayında fikirfikir adworks adlı bir reklam ajansı kuran Can, halen bu ajansın kurucu ortağı olarak çalışıyor. Ajans ortağı olması sebebiyle her şeyden sorumlu olan Can, o günden bugüne yerel ve ulusal birçok markayı bünyelerine katar. “Bunda ortağım ve çalışanlarımızın özverili çalışmalarının katkısı büyük. Fakat bizlere en çok yardımcı olan daha önceki deneyimlerimiz ve yaptığımız işlerimiz” diyen Can, şu aralar yoğun tempoyla çalıştıkları markalar arasında; Özsüt ve İnci Akü olduğunu söylüyor.

Özsüt’ün tüm işlerini yapıyor

 

Bugün 160’a yakın bayisi olan Özsüt’ün, çizgi üstü işlerinden ambalaj tasarımına, bayi toplantısından bütün çizgi altı işlerine kadar tam hizmet ajansı anlayışıyla çalıştıkları bir marka olduğunu söyleyen Can, yerelde ise Swissotel İzmir’in iletişim çalışmalarını sürdürüyor. Bunların dışında dönemsel olarak çalıştığı markalar da var. Konut projeleri ve inşaat sektöründen de müşterileri olan Can, bir de yakında tüm Türkiye’ye bayilikleri verilecek yepyeni bir markanın yaratımını gerçekleştirme aşamasında. Güzel Sanatlar Saatchi Saatchi’de çalışırken Head&Shoulders markasıyla ve Kent Topitop Fan markasıyla 2 Effie ödülü alan Can’ın, en son 2010 İzmir Caz Festivali Afiş Yarışması’nda sergilemeye değer görülen eserler arasında yer alan bir poster tasarımı var.

“İzmir’de en büyük problemimiz yerelde kurulan ulusal markaların İstanbul ajansları ile çalışmak istemesi” diyen Can, İzmirli olarak bunu gurur meselesi haline getirmiş. Bu yüzden amacı birçok yerel markayı bünyelerine katmak. Dijital dominantlığı sarsacak seviyede olmasa da ölmekte olan başka mecraların yerine geçebilecek yeni nesil iletişim mecraları yaratmak da uzun vadede planları arasında yer alıyor. Grafik tasarım bloglarını takip etmek Can’ın vazgeçemediği bir uğraş. Bunun dışında iyi bir sinema takipçisi olmaya çalışıyor. Basketboldan da vazgeçemeyen Can şu aralar iç mekan, dekorasyon ve mobilyaya merak duyuyor.

Powered by Openmedia