Tüm birimlerin ve acenteliklerin denetimlerini yapıyor

İsmail Yıldırım / İşletme-Ekonomi 2007 / Anadolu Sigorta Kıdemli Müfettiş Yardımcısı

Anadolu sigorta’da tüm birimlerinin ve acenteliklerin denetimlerini yapıyor. Zaman zaman inceleme ve soruşturma servisinde çalışıyor.

Burslu eğitim aldığı üniversiteye başladığı yıldan itibaren mezun olduğunda hangi alanda çalışacağını düşünür. Bu düşünceler mezun olacağı zaman yaklaştıkça daha da netlik kazanmaya başlar. Kariyerine öncelikle bağımsız dış denetim firmalarında başlamak ister. Amacı denetim firması içinde muhtelif sektörlerde birkaç senelik tecrübe edinip ardından bu sektörlerden birinde faaliyet gösteren bir firmaya geçiş yapmaktır. Sigortacılık veya bankacılık da bu çalışmak istediği sektörlerden biridir.

Üniversite yıllarında, Ernst&Young’da vergi denetimi alanında stajı yapar. Bu stajın denetimin mantalitesine giriş yapabilmesi adına faydasını görür. Ardından Siteco Aydınlatma Tekniği’nde bir staj yapar, bu stajın üretim ve finans alanlarında genel bir gözlem yapabilmesi açısından yararı olur. Üniversitede aldığı işletme, ekonomi, finans eğitiminin, ufkunu açması açısından önemli olduğunu söyleyen İsmail, üniversite yıllarında yaptığı stajlar, aldığı derslerde gerçekleştirilen projeler ile gerek makroekonomik ve gerekse piyasada yaşanan gelişmeleri yakından takip etmeye çalışarak kişisel gelişimine katkıda bulunduğunu düşünüyorum. Kendisi de değişim programı kapsamında yurtdışına giden İsmail, bunun da kişisel gelişimine ciddi katkılar sağladığını belirtiyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Uluslararası Ticaret Yönetimi Programı’nda yüksek lisans yapan İsmail’i yüksek lisans dersleri de iş hayatına hazırlar. Sigortacılıkta ihracat kredi sigortaları, uluslararası nakliyat sigortaları ve tekne/yat sigortalarının ilgi duyduğu alanlar olduğunu belirten İsmail, yüksek lisans sırasında edindiği uluslararası ticaret nosyonunun bu anlamda pratik faydasını görür.

Önce YLP sonra iş hayatı

Üniversiteden mezun olunca, Ernst&Young ve Pricewaterhouse Coopers’dan benzer zamanlarda iş teklifi alır. Ancak iş tekliflerinin yaklaşık bir hafta öncesinde yüksek lisansa kabul alır. Seçimini öncelikle yüksek lisanstan yana kullanıp bir sene boyunca gündüz programında derslerini tamamlar. 2008 yılında tez aşamasında tekrar başvuru yaptığı Pricewaterhouse Coopers’da (PWC) işe başlar. PWC’de çalışırken sigortacılık hakkında bir gün süren bir seminere katılır. Sigortacılığa ciddi anlamda ilk defa bu seminerle birlikte ilgi duyar. Seminerden kısa bir süre sonra Anadolu Sigorta’da Teftiş Kurulu sınavı açılır. Bu fırsatı değerlendirip, iş değiştirmeye karar verir, sınavı ve sonrasındaki aşamaları geçip 2009 yılında Anadolu Sigorta Teftiş Kurulu’nda çalışmaya başlar.

CIA unvanını almak istiyor

2010 yılında askere gidip, 2011 yılında evlenen İsmail, üniversite dışında, bir önceki işinde ve şuan çalıştığı kurumda muhtelif zamanlarda mesleği ile ilgili eğitimler alır. Bu eğitimlerin birçok alanla ilgili olduğunu belirterek, “Temelde, iç ve dış denetim, ekonomi, finans ve sigortacılıkla ilgili pek çok alanda eğitimler aldım” diyen İsmail, ayrıca, proje yönetimi alanında İstanbul Kurumsal Gelişim’den detaylı bir eğitim ve sonrasında sertifika da alır.

Yakın vadede en önemli hedefi bu alanda uluslararası yetkinliği kanıtlayan CIA (Certified Internal Auditor) unvanını elde etmek olan İsmail, halen kıdemli müfettiş yardımcısı olarak iç denetim alanında görev aldığı Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi’nde (Anadolu Sigorta) tüm birimlerin ve aynı zamanda acenteliklerin denetimlerini gerçekleştiriyor. Zaman zaman inceleme ve soruşturma seviyesinde çalışmalara da katılıyor. Şu zamana kadar genelde ekip üyesi olarak çalışmalara katılırken, aldığı son terfi ile artık ekip yöneticisi konumunda çalışıyor.

Şu an sigortacılıkta ve çalıştığı kurumda ileride daha önemli pozisyonlara gelebilmek için çaba gösteren İsmail, ilerde kariyerine sektörde ilgi duyduğu alanlarla bağlantılı olarak yükselmeyi planlıyor. Denetim alanında başarılı olabilmek için ekip çalışmasına yatkın, analitik düşünebilen, denetim bakış açısına sahip, dikkatli, kolay kavrama yetisi olan, dürüst ve yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilen biri olmak gerektiğini düşünen İsmail, iş yaşamı dışında eşiyle gezip farklı yerleri görmekten keyif alıyor. Yüzme, yürüyüş ve bazen de halı saha maçlarıyla ilgileniyor. Bunlar dışında karakalem çizim yapmayı çok seviyor.

Powered by Openmedia