BİLGİ VE İŞ YATIRIM’DAN YENİ İŞBİRLİĞİ

İş Yatırım’ın, teorik bilgilerin pratik uygulama ile verimli bir şekilde birleşmesini sağlamak amacıyla, önde gelen ünİversitelerle işbirliğine giderek başlattığı TradeMaster Kampüs projesi İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde hayata geçti ve BİLGİ TradeMaster Investment Platform santralistanbul Kampüsü’nde hizmete girdi.

Türkiye sermaye piyasalarının lider ve öncü kuruluşu İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile eğitim sektörünün yenilikçi üniversitelerinden İstanbul Bilgi Üniversitesi bir işbirliğine imza attı. İş Yatırım’ın, üniversite öğrencilerini finansal ürünlerle tanıştırmayı ve yatırım yapmanın önemine dikkat çekmeyi hedeflediği TradeMaster Kampüs projesi santralistanbul Kampüsü’nde hayata geçti.

TradeMaster Platformu, İş Yatırım tarafından özel olarak geliştirilen elektronik bir finansal ticaret platformu. Bu platformla, kullanıcıların detaylı derinlikli-anlık piyasa bilgilerine ulaşabilmelerine, ve bu bilgiler doğrultusunda BIST, VİOP, uluslararası hisse ve türev piyasalarda ve spot FX’te işlem gören bir çok yatırım aracında kolay ve hızlı olarak farklı işlemler (alım-satım, iyileştirme, bölme, açığa satış, vb.) yapabilmelerine olanak sağlanıyor.

Açılış büyük ilgi gördü

Bu proje ile İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde gerçekleştirilen İstanbul Bilgi Üniversitesi Investment Platform’un açılış törenine İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral, Pazarlama Müdürü Can Pamir, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver, Bankacılık ve Finans Programları Direktörü Yrd. Doç. Dr. Genco Fas, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Uygulamalı Portföy Yönetimi dersiyle paralel kullanılacak olan merkezde öğrenciler, yurtiçi piyasalarda; BIST100 hisseleri, VİOP ta belirli kontratlar, Euro, USD, gösterge tahvil, altın gibi yatırım araçları, hakkında teorik bilgilerini İş Yatırım’ın online işlem platformu olan TradeMaster’da uygulama olanağı bulacak, gerçek zamanlı verilerle sanal işlem gerçekleştirebilecekler. İş Yatırım uzmanlarının piyasa bilgi ve tecrübelerini öğrencilerle paylaşacakları ve günlük hayattaki uygulamaları derslere taşıyacakları merkez, aynı zamanda birer finans laboratuvarı olarak kullanılacak. Gerçek datalar ile piyasaları takip etme ve işlem yapma imkanı bulacak olan genç finansçılar için, üniversite içi ve üniversiteler arası yarışmalar da düzenlenecek.

ODTÜ’de TradeMaster Investment Lounge, Bilkent Üniversitesi’nde TradeMaster Economics Platform’u ile başlayan TradeMaster Kampüs projesine Yaşar Üniversitesi TradeMaster Center ve İzmir Ekonomi Economics Platform ile katılmıştı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin katılımı ile toplam üniversite sayısı 5’e ulaştı.

Öğrenciler finans dünyası ile tanışıyor

İş Yatırım Pazarlama Müdürü Can Pamir ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Bankacılık ve Finans Programları Direktörü Genco Fas’ın verdiği bilgiye göre, genç neslin teknolojik gelişmelere olan ilgisi, finans ve ekonomi derslerinde uygulamaya verilen önemin artması; İş Yatırım’ın piyasa tecrübesi ve ekonomik araştırmalardaki geniş kapsamı TradeMaster uygulamasıyla birleşince, akademi ve iş dünyasının etkin bir beraberliği için önemli bir potansiyel de kendiliğinden ortaya çıkıyor. Bu potansiyeli değerlendirmek üzere hazırlanmış olan “TradeMaster Kampüs’te Projesi” kapsamında, fakülte binası içerisinde üniversiteyle beraber karar verilen alanda ayrı bir birim oluşturularak bu alana öğrencilerin kullanımı için TradeMaster ürünlerinin yüklü olduğu bilgisayarlar, ulusal haber kanallarındaki finans programlarının takibi için televizyon yayını, okuma alanı gibi özellikleri olan TradePlatform isimli laboratuvarlar oluşturuluyor. Bu merkezlerde TradeMaster Ürün Grubu aracılığıyla sunulan piyasa verileriyle kullanıcıların sadece işlem yapmalarının sağlanmasının ötesinde veriler üzerine analiz ve araştırma yapmasının da önü açılıyor. Kullanıma açılan bu programlar ve sanal işlem olanaklarının üniversite bünyesinde verilmekte olan derslerle entegrasyonu öğrencilere gerçek finans dünyasının kapılarını aralıyor.

Çalışmalar uzmanlar önderliğine sürdürülecek

Projenin öncelikli hedeflerinden biri olan teorik bilgilerin pratik uygulamayla birleşmesini sağlamak amacıyla, belirlenen derslerde, İş Yatırım bünyesinde görev yapan uzmanlar, bu merkezlerde öğrencilerle bir araya gelerek finansal piyasalardaki tecrübelerini paylaşacaklar. Uzmanlar, gerçek dünyada portföylerin nasıl oluşturulduğundan, açıklanan ekonomik verilerin nasıl yorumlandığına ve bunu takiben yatırım kararlarının nasıl etkilendiğine kadar geniş bir yelpazede bilgi birikimlerini paylaşarak daha okul döneminde Yatırım Bankacılığı ile öğrencileri tanıştırmayı ve mezuniyetlerinden sonra onları sektöre atacakları ilk adımlara hazırlamayı hedefliyor.

Fakülte bünyesine kazandırılan TradePlatform’ların dersler dışında da kullanılması planlanıyor. Gerek akademisyenlerin çalışmaları için geçmiş dönem verileri sağlaması, gerekse İş Yatırım uzmanlarının öğretim üyeleriyle bir arada konferans ve toplantılar düzenlemeleri ile TradeCenter’lar, temel amaç olan genç nesilde finansal okuryazarlığın artırılmasına yönelik çalışmalara ev sahipliği yapacak.

Arıca hem öğrencilerin piyasaya olan ilgisinin artırılması hem de eğitimlerinde edindikleri teorik bilgilerin pratikle verimli bir şekilde birleşmesini sağlamak amacıyla proje kapsamında yer alan üniversiteler arasında yarışmalar düzenlenerek, bu yarışmaların sonucunda başarılı olanlara ödüller sunulacak.

İstanbul Bilgi University Investment Platform tüm öğrencilerin kullanımına açık

Can Pamir, TradeMaster Campus’ta projesinin bir parçası olarak İş Yatırım ve Bilgi Üniversitesi’nin işbirliği ile geliştirilmiş olan İstanbul Bilgi University Investment Platform’un temel amacının teorik bilgilerin pratik uygulamayla birleşmesini sağlamak olduğunu belirtiyor. İş Yatırım bünyesinde görev yapan uzmanların ve Bilgi Üniversitesi’nin akademisyenlerinin İstanbul Bilgi University Investment Platform’da üniversite öğrencileriyle bir araya gelerek finansal piyasalar ve finans uygulamaları üzerine bilgi ve tecrübelerini paylaşacaklarını ifade eden Pamir, platformun Yatırım Bankacılığı ile öğrencileri tanıştırmayı ve mezuniyetlerinden sonra onları sektöre atacakları ilk adımlara hazırlamayı hedeflediklerini söylüyor.

“Okulumuz’un tüm laboratuvarları gibi İstanbul Bilgi University Investment Platform da öğrencilerimizin kullanımına açıktır. Öğrencilerimiz diledikleri anda TradeMaster programı üzerinden alacakları bir kullanıcı adı ve şifre ile gerçek zamanlı verileri kullanarak fakat sanal bir portföy üzerinden işlem yapmaya başlayabilirler” diyen Genco Fas, bahar 2015 döneminden başlamak kaydıyla bazı yüksek lisans derslerinde bu platformu kullanacaklarını ve yine bu dönemden başlayarak İş Yatırım yöneticilerini laboratuvarlarda tüm lisans ve yüksek lisans öğrencileriyle buluşturmayı hedeflediklerini belirtiyor.

BİLGİ’den bir başarı daha

BİLGİ’nin başarılarından biri de Sanal Borsa Yarışması’nda kazanılan 3.’lik… “Aslına bakarsanız bu ikinci 3.’lüğümüz. 2014 Bahar aylarında yapılan yarışmada da yine İstanbul Bilgi Üniversitesi ekibi, ki o tarihlerde henüz platform okulumuzda kurulu değildi, yaklaşık 10 üniversite ve 20’den fazla takım arasından 3.’lüğü kazanmıştı. Bu sefer elde edilen 3.’lükle ise her iki yarışmada dereceye giren tek okul İstanbul Bilgi Üniversitesi olmuştur. Tabii bu derecelerin mutlaka pratikte de bir sonucu oluyor. Geçen yıl dereceye giren öğrencilerimiz İşYatırım’da istedikleri bölümde staj yapma hakkı elde ettiler ve stajlarını tamamladılar. Bizi özellikle memnun eden tarafı da gelen haberlere göre bu stajların uzun soluklu pozisyonlara dönecek olması” diyen Genco Fas, İş Yatırım önümüzdeki bahar döneminde yeni yarışmasını ilan etmeye hazırlanırken BİLGİ’yi temsil edecek yeni öğrenciler aradıklarını da ekliyor.

Genç neslin teşvik edilmesi sağlanıyor

Can Pamir’in verdiği bilgiye göre bu yarışma, finansal okur yazarlığın artırılmasında önemli bir rol oynayacak olan bu TradeCenter’ların yaşayan yapılar olarak cazibelerini sürdürebilmeleri için üniversiteler arasında BIST 100 hisse senetlerine, gösterge tahvil, VİOP’ta belirli kontratlara, Euro, USD ve altında işlem yapmaya yönelik bir portföy yarışması olarak planlandı. Bu yarışmaya katılım ise üniversitelerin belirleyeceği takımlar halinde gerçekleşiyor. İlginin ve rekabetin olumlu yönde artırılması amacıyla bu takımların performansları önceden belirlenmiş getiri ve risk kriterlerine göre haftalık bazda ölçülerek gerek yarışmacılara gerekse sosyal medyadaki takipçilere duyuruluyor.

Yarışma boyunca dönemsel toplantılarda akademisyenler ve İş Yatırım uzmanları, öğrencilerin performanslarını ve yatırım stratejilerini değerlendirerek yönlendirmelerde bulunuyorlar. Yarışma sonunda ise dereceye girecek öğrencilere başta İş Yatırım’da staj imkanı verilerek genç neslin finansal piyasalarda bilinçli yatırım yapmasının teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Ayrıca “Laboratuarlarımız henüz çok yeni. Öncelikle derslerin işlenmesinde bu laboratuvarların kullanımını daha fazla teşvik etmek istiyoruz. Bunun yanında İş Yatırım yöneticilerini daha sıklıkla kampüste görmek istiyor ve öğrencilerimizi kendileriyle tanıştırmak istiyoruz” diyen Genco Fas, yine İş Yatırım yöneticilerinin koordine edeceği bir dersi yüksek lisans programında açmayı da hedeflediklerini söylüyor.

Tüm öğrenciler platforma davetli

Son olarak “Can Bey ve ben, lisans öğrenimlerimizi 90’larda, bugün de Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında gösterilen ODTÜ ve Boğaziçi’nde tamamladık. Fakat bugünün öğrenim mecralarının çeşitliliği ve global bilgiye ulaşma imkanları bizim kuşağımız ile kıyaslandığında bugünkü öğrencilerle, hangi üniversiteden olurlarsa olsunlar, aramızda büyük imkan farkları bulunmaktadır. Bugün online eğitim ile coğrafi sınırları ortadan kaldırıyor ve dilediğimiz bilgiye erişimi mümkün kılıyoruz. Çok değil, bundan 20 yıl önce yüksek bilgi birikimine sahip bireylerin toplumun her kesiminde tercih edilmesi nedeniyle bu yönde bir öğrenimin yaygın olduğu bir dünyadan artık bilgi birikiminden çok, yeni ve yaratıcı sorular üreten kuşakların yetiştirileceği bir döneme geçiyoruz. Öğrenim modellerimizin de buna paralel olarak evrimleşmesi ve kendini yenilemesi beklenir. Bu Platform, bu yönde atılmış küçük adımlardan biridir. Burada öğrencilerimize yaratıcılıklarını kullanmak için fırsat veriyor ve nasıl inisiyatif alacaklarını hissettirmek istiyoruz. Aynı zamanda finans dünyasını biraz da olsa tanıtarak mezuniyetlerinden sonra nasıl bir yol çizmek istediklerine daha kolay karar verebilmelerine olanak veriyoruz” diyen Yrd. Doç. Dr. Genco Fas; finans, ekonomi ve para piyasalarıyla ilgili tüm öğrencileri rekabet dolu bir dünya ile tanışmak üzere İstanbul Bilgi University Investment Platform’a beklediklerini ifade ediyor.   

 

 

Powered by Openmedia