Gerçek üniversite deneyimi BİLGİ’de

Dünyaca ünlü pek çok sanatçı, bilim insanı  ve politikacıyı ağırlayan, yılda yaklaşık 700 etkinliğe ev sahipliği yapan BİLGİ, öğrencilerine; gerçek bir üniversite deneyimi sunuyor. Öğrencinin sosyal yaşamını ve memnuniyetini artırmak için çalışan öğrenci destek merkezi, öğrenci odaklı bir üniversitenin yaratılmasına katkı sağlıyor.

 

BİLGİ’li öğrenciler, akademik ve profesyonel bakımdan olduğu kadar sosyal açıdan da capcanlı bir üniversite hayatı yaşıyor. BİLGİ’nin İstanbul’daki merkezinde yer alan Kuştepe, Dolapdere ve santralistanbul kampusundaki öğrenciler, dinamik bir kampus yaşamı, yeniklere açık ve özgürlükçü bir yaklaşım, her zevke yönelik onlarca öğrenci kulübü ve her yıl düzenlenen 700’den fazla etkinlikle hayatın tadını çıkarıyor. İstanbul’daki kültürel hayatın önemli sahnelerinden biri olan Santral İstanbul Kampusu’nun tiyatrosu, konser alanları ve galerilerinde düzenlenen etkinlik, sergi ve atölyelerin çoğu yalnızca öğrencilerin değil, tüm İstanbulluların katılımına da açık. Gün boyu şehrin merkezi noktalarından ve yurtlardan kampuslara hizmet veren ücretsiz servisler, üniversite mekânını herkes için daha erişilir hale getiriyor.

BİLGİ bunlar dışında dünyaca ünlü pek çok ismi kampuslarında ağırlıyor. Yıl boyu düzenlenen etkinlikler kapsamında öğrenciler, ulusal ve uluslararası platformda alanlarının önde gelen isimleriyle bir araya gelme olanağı buluyor. BİLGİ, bilimsel ve kültürel etkinliklerin yanı sıra çok sayıda ve konsere de ev sahipliği yapıyor. Red Hot Chili Peppers, Josh Stone , Caro Emerald , Omar Hakim ,Tarkan, Sertab Erener, Kenan Doğulu, MFÖ, Duman gibi sevilen şarkıcı ve gruplar konser etkinliklerinde BİLGİ’ye konuk olmuş isimler arasında. Tüm bu keyifli etkinlikler, öğrencilerin sorunlarının çözüm noktası olan, Öğrenci Destek Merkezi ve Öğrenci Konseyi sayesinde hayata geçiriliyor.

Öğrenci Destek Merkezi, üniversitede yüksek nitelikli bir öğrenci yaşamı geliştirmek amacıyla öğrenci ile akademik ve idari bölümler arasında köprü görevi görüyor. Öğrencinin sosyal yaşamını ve öğrenci memnuniyetini artırmak için çalışan Merkez, öğrenci odaklı bir üniversitenin yaratılmasına direkt katkı sağlıyor. Merkezin müdürlüğünü ise üniversitenin ilk mezunlarından Burak Mutçalıoğlu yürütüyor. Öğrencilerin her türlü sorunlarına destek bulan merkezi ve çalışmaları anlatan Mutçalıoğlu, “1996 senesinden beri BİLGİ ailesinin bir parçasıyım, yani hayatımın yarısını burada geçirdim. Üniversitenin ilk öğrencilerinden ve ilk mezunlarından biriyim. Masanın her iki tarafında olduğum için öğrencilerin istek ve ihtiyaçlarını, üniversitenin imkanlarını yakından biliyorum ve bunları bir araya getirebildiğimi düşünüyorum”  diyor.

 

“Öğrenci odaklı bir yapımız var”

Öğrencilik yıllarında edindiği tecrübeye dayanarak öğrencilerin eğlenebilecekleri, üretebilecekleri, taleplerini dile getirebilecekleri böyle bir merkeze duyulan ihtiyaçtan hareket ederek merkezin kurulmasına öncülük eden Mutçalıoğlu’na göre, Öğrenci Destek Merkezi, BİLGİ’nin öğrenci odaklı yapısının en önemli parçası, öğrencilerin her türlü sorunlarına çözüm bulabileceklerini hissettikleri bir yer.

Öğrenci Destek Merkezi’nin üniversitede zengin bir öğrenci yaşamı geliştirmek, öğrencilerin akademik hayatları dışında da üretebilecekleri alanlar yaratmak amacıyla kurulduğunu söyleyen Mutçalıoğlu, öğrencilerle yakın temas için olan Merkez’in; sorunları, önerileri ve projeleri sonuna kadar dinleyip bunların hayata geçirilmesi konusunda maddi ve manevi destek sağladığını belirtiyor. Hatta bu konuda “i wish”  isimli bir öneri hattı kurulduğunu, öğrencilerin tüm taleplerini bu bağlantı üzerinden takip ettiklerini belirtiyorlar.

“Bu Merkez, tüm kampuslarda mevcut olan ofisleriyle öğrencilerin her istediklerinde ulaşabildikleri, genç ve dinamik bir yer. Öğrencilerin yaşamlarını kolaylaştırmak, sorunlarına hızlı çözüm sağlamak amacıyla kendi içinde alt birimlerden oluşur” diye konuşan Mutçalıoğlu, özellikle merkezin bünyesinde bulunan 68 öğrenci kulübünün, üniversitedeki sosyal yaşama büyük katkı sağladığını, kulüplerde yer alan öğrencilerin yıllık faaliyet planı hazırlayarak, bütçe yöneterek ve projelerini hayata geçirerek, hem eğlenip hem de profesyonel hayatları için tecrübe kazanmış olduklarını vurguluyor.

Üniversitenin kuruluşundan bu yana burada olduğu için BİLGİ’nin neredeyse tüm mezunlarının mutlaka kendisiyle en az bir kere görüştüğünü düşünen Mutçalıoğlu, öğrencilerin  tüm sorunlarını anlattıkları bir birimde çalışıyor.

 

“En çok burs desteğini BİLGİ veriyor”

BİLGİ’nin, vakıf üniversiteleri içinde öğrencilerine en çok burs desteği veren üniversitelerden biri olduğuna dikkat çeken Mutçalıoğlu bu konuda şunları söylüyor: “Burs çeşitliği ve oranı oldukça yüksek. BİLGİ’de her iki öğrenciden biri öğrenimlerine burslu olarak devam ediyor. Öğrencilerin ÖSYS kılavuzunda burslu kodunu işaretleyerek aldıkları ÖSYS bursları dışında, üniversitenin onlara sunduğu çeşitli burslar da var. Öğrencilerimizi başarılı olmaya teşvik eden ve yalnız kendileriyle yarışarak aldıkları başarı bursları, belli bir kontenjan sınırı olmadan, kriterleri yerine getiren tüm öğrencilerimize veriliyor. Akademik anlamda başarılı olan ancak beklenmeyen zorluklarla karşılaşan, maddi anlamda sorun yaşayan öğrencilerimize de destek oluyoruz. Ayrıca spor branşında milli takım seviyesine yükselmiş veya okul takımına seçildikten sonra yüksek performans göstermiş öğrencilerimize de belli oranlarda karşılıksız spor bursumuz var.”

Öğrenci Destek Merkezi olarak öğrencilere, yurt, barınma, burslar, servisler gibi alanlarda destek verdilerini, Engelsiz Bilgi Birimi ile engelli öğrenciler için çalışmalar yaptıklarını, kulüpler, spor birimi gibi birimlerle öğrencinin akademik hayatındaki bütün sıkıntılarına çözüm üreten, toparlayan, dinleyen, birim olduklarını söyleyen Mutçalıoğlu, bugüne kadar bu konularda önemli projeleri hayata geçirdiklerini anlatıyor.

Bunun dışında Engelsiz Bilgi Birimi’ni kurduklarını söyleyen Mutçalıoğlu, bu konuda da şu bilgileri veriyor: “Engelsiz BİLGİ, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğrenim gören engelli öğrencilerin BİLGİ’deki ‘Engelsiz Yaşam’ hakkında bilgi ve destek alabilecekleri bir birim. Engelli öğrencilerin öğrenimleri boyunca hayatı kolaylaştırma ve etkin bir katılımı sağlama amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Öğrencilere ulaşım, malzeme, yardımcı personel gibi destekler sağlanıyor. Öğrencilerin kendi istekleri ile başvurdukları gibi, birim personeli de bu öğrencilerin birimi tanıması ve faydalanması için kendilerine ulaşıyor.”

 

“Burs almak isteyenler bize geliyor”

Santral Kampusu’nun faaliyete geçmesi ile birlikte Mayıs festivallerini geleneksel hale getirdiklerini, yılda yaklaşık 900 etkinlik yaptıklarını, bu etkinliklerin birçoğunun öğrenci kulüplerinin etkinlikleri olduğunu sözlerine ekleyen Mutçalıoğlu, öğrencilere verilen bursların sayısını da artırdıklarını belirtiyor. Burs almak isteyenlerin, Öğrenci Destek Merkezi’ne gelerek, başvuru formunu doldurduğunu, yazılı başvuru dilekçesi ve gerekli evraklarla kendilerine başvurduğunu ifade eden Mutçalıoğlu, “Biz de her yıl ağustos ayının sonunda burs komitesini topluyoruz, bu komitenin değerlendirmesi sonucu, öğrencilere ihtiyacı ve bizim imkanlarımız oranında burs veriyoruz” diye konuşuyor.

Genel Sekreterlik’e bağlı bir birim olan Merkez’in Dolapdere’deki ofisini kapattıklarını, bugün Kuştepe’deki ofis ve Santral’deki merkez ofiste öğrencilere hizmet verdiğini belirten Mutçalıoğlu, Merkez’e bağlı alt birimler arasında Öğrenci Konseyi, Görevli Öğrenci Programı’nın da faaliyet gösterdiğinin bilgisini veriyor. Öğrencilere web üzerinden, kulaktan kulağa yayılarak, okul içindeki panolardan, duyurulurdan ulaştıklarına dikkat çeken Mutçalıoğlu, çalışmaları ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Öğrenciler buraya gelerek hizmet alacakları alanla ilgili birimden sorumlu arkadaşımızla görüşüyor. Yaklaşık 70 kulüp var, bunların ortalama 200-300’er üyesi oluyor. En önemli çalışmamızdan biri de Görevli Öğrenci Programı. Bu programda öğrencilerimize okul içinde çalışıp kendi harçlıklarını çıkartabilecekleri imkanlar yaratıyoruz. Bunun için her dönem başında yoğun bir başvuru oluyor.”

“Bence BİLGİ gerçekten capcanlı bir yaşam alanı. Diğer vakıf üniversitelerine göre kurulduğu günden bugüne öğrencilere daha fazla özgürlük imkanı tanıyan, konuşma, düşünme imkanı tanıyan üniversitemiz, Santral kampusuna geçmemizle beraber gerçekten de yaşayan bir yer oldu. Öğrenciler, hatta aileleri, hafta sonları dahil buradalar. Şehrin merkezinde olan bir kampusuz, şehrin en önemli noktalarına ücretsiz servislerimizle beş dakikada ulaşabiliyor ve geri dönülebiliyoruz” diyerek okulun imkanlarından söz eden Mutçalıoğlu, BİLGİ’nin aynı zamanda önemli bir kültür merkezi olduğunu düşünüyor.

Lise, ortaokul, ilkokul öğrencilerinin yoğun şekilde ziyaret ettiği Enerji Müzesi dışında sergi alanlarının da Sanat Müzesi’nin de yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Mutçalıoğlu, otopark sorunu olmayan okulda iki tane bağımsız restoranın da İstanbulluların tercihi ettiği restoranlar arasında bulunduğu belirtiyor.

 

Öğrenci Konseyi, sorun çözüyor

Öğrenci Destek Merkezi ile koordineli çalışan Bilgi Öğrenci Konseyi ise üniversite öğrencilerinin gelişimine katkıda bulunmak, sorunlarını çözmek, görüş ve önerilerini üniversite yönetimine aktarmak amacıyla çalışıyor. Konsey’in yönetimi, her iki yılda bir, demokratik bir ortamda yapılan seçimler ile göreve geliyor. Her öğrenci kullanacağı oy hakkı ile kendisini temsil etmesini istediği kişiyi kendi belirliyor. Her kampusta mevcut Merkez’in ofisleri ile öğrencilerle yakın temasta olan Konsey, çağın gereklerine uygun olarak sosyal medya ağırlıklı iletişim kanalları ile sürekli iletişim halinde.

Bağımsız çalışan Öğrenci Konseyi’nin üniversite yönetim kurulunda bir koltuğu var. Mütevelli Heyeti’nin toplantılarına katılan Konsey yönetimi, öğrencilerin lehine kararlar alınmasını sağlıyor.

 

BİLGİ’nin en popüler kulübü

Bugün BİLGİ’de faaliyet gösteren 70 kulüp içinde en popüler kulüplerden biri Yelken Kulübü. BİLGİ’li yelkenciler yetiştirmek ve üniversiteyi denizlerde en iyi şekilde temsil etmek amacıyla, 29 Ekim 2008’de kurulan kulüp, kısa sürede üniversitenin en büyük ve etkin öğrenci kulüplerinin başında yer aldı. Kulübe kurulduğu günden bu yana toplam bin 900 üye kaydolduğunu, sadece 2013 güz döneminde kaydolan üye sayısının 500’den fazla olduğunu açıklayan Yelken Kulübü’nün Başkanı Pınar Erdal’a göre, Yelken Kulübü kurulduğu günden beri BİLGİ’nin en çok ilgi gören kulüplerinin başında yer almış.

“Yine BİLGİ mezunları tarafından kurulan Vira Yatçılık’ın destekleri ile ilk tanıtım standını Kuştepe’de açtığında her zamanki gibi en gösterişli standa sahipti ve çok güçlü bir şekilde kulüpçülüğe adım atmış oldu. Daha ilk tanıtım standında üç gün içersinde 450 üye sayısına ulaşmış ender kulüplerdendir” diye konuşan Erdal, bugüne kadar yüzlerce kişiye yelken eğitimi verilen kulübün, onlarca yat eğitim gezisi düzenlediğini ve BİLGİ’yi yelken yarışlarında başarıyla temsil ettiğini belirtiyor. Kurulduğu ilk günden beri düzenlediği etkinlikler, geziler ve eğitimler ile adından söz ettiren kulübün her yıl İstanbul ve
Marmaris-Göcek çıkışlı olarak yat eğitim gezileri, 1-2 ve 3 yıldız yelkencilik eğitimleri düzenlediklerinin bilgisini veren Erdal, “Ayrıca her yıl yeniden seçilen ve antrenmanlarla güçlendirilen Yarış Takımı ile BİLGİ’yi yat yarışlarında temsil ediyor. Her cumartesi günü Kalamış Marina’da düzenlenen “Happy Hour” etkinlikleri ve 10 Kasım’da Dolmabahçe Sarayı açıklarındaki saygı duruşu etkinliklerimiz ise faaliyetlerimizden sadece bir kaçı” diyor.
Bir yelken kulübünün düzenleyebileceği tüm etkinlikleri düzenlemek veya içerisinde yer almak için ekiplerinin keyifle çalıştığına dikkat çeken Erdal, en önemli ve ses getiren faaliyetlerinin başında öncelikle BİLGİ’yi temsil eden Yarış Takımı’nın geldiğini söylüyor. “Ekibimiz düzenli antrenmanlarla hem ulusal hem de üniversiteler arası yarışlarda dereceler almaktadır. Yarış Takımı’mız haricinde etkinlik kurulumuz üniversitemizin ve kulübümüzün
tanıtımı için; Türkiye’de ilk defa bir tekne, üniversite kampusunda sergilendi hatta tüm yatçılık camiası tarafından takip edilen ziyaretçi sayısı 100 binleri bulan ulusal denizcilik fuarlarında BİLGİ logosu ile sergileniyor” diyen Erdal, Türk yelkenciliğine kazandırdıkları 500’ün üzerinde yelkencinin kendilerini en çok gururlandıran çalışma olduğuna dikkat çekiyor.

 

Yelken kupası düzenleyecekler

2013’un BİLGİ Yelken yılı olacağına inanan Pınar Erdal, bu konuda ise şu açıklamayı yapıyor: “Bizim için çok önemli bir seneye girdik. En büyük projemiz olan  BİLGİCUP 13 Liselerarası Yelken kupasını  11 Mayısta  düzenledik. Delphia 24 One Design tipi teknelerle Vira Yatçılık’ın katkılarıyla düzenlenen bu yarışlarda üniversitemizin tanıtımını yaptık  İstanbul içinden 16 seçkin lisenin 64 sporcusu BİLGİCUP 13 adı altında Türkiye de ilk defa Haliç te düzenlenen bir yarışta buluşturduk. Bunun haricinde her yıl İstanbul, Göcek veya Marmaris çıkışlı olarak düzenlediğimiz eğitim gezilerine yeni bir heyecan getiriyoruz ve Mallorca çıkışlı olarak Temmuz’da Mallorca-Menorca-Ibıza gezisi
düzenliyoruz. Bu da Türk yelkencilik tarihinde bir ilktir. BİLGİ bayrağını İspanya’da dalgalandıracağız. Elbette yine ulusal denizcilik fuarlarına teknemizle ve tanıtım standmızla katılacağız. Vira Yatçılık standında BİLGİ Yelken teknesini tüm deniz severler görebilecek. Tüm eski ve yeni üyelerimizi bekliyoruz.”
“Üniversite demek sadece eğitim demek değil. BİLGİ Üniversitesi bunu “non scholae sed vitea discimus” ilkesiyle fazlasıyla ortaya koyuyor. Kişisel gelişim için kulüpçülük veya kulüp üyeliği üniversite öğrencisi için en verimli tercih olacak. Yelken kulübü ile yelken gibi
özgürlük, huzur ama aynı zamanda adrenalin dolu bir dünyaya adım atabilir ve yelken camiasının içerisinde yer alabilirsiniz” diyerek bu tarz çalışmaların üniversite hayatındaki yararlarından söz eden Erdal, kulüp üyelerinin farklı profillerde olduğunu, daha yarışçı, performans odaklı olanlar olduğu gibi etkinlik ve gezi odaklı üyelerinin de olduğunu, kulüpte herkesin kendine göre bir şey bulduğunu ifade ediyor.

Powered by Openmedia