BİLGİ’nin dinamik içeriği: tvsantral

Yayın hayatına 2012 yılında başlayan tvsantral, emin adımlarla yoluna devam ediyor. 2014 Haziran’dan itibaren yayınlarını Youtube kanalı üzerinden yapan tvsantral, hazırlanan programların kısa ve dinamik olmasına özen gösteriyor.

BİLGİ İletişim Fakültesi TV Prodüksiyon Takım Yöneticisi Figen Gönülcan Marangoz ile tvsantral’in dününü ve bugününü konuştuk. Kısa zamanda önemli bir mesafe kat eden tvsantral, öğrencileri yeni format üretmeleri için teşvik etmeye devam ediyor. İletişim Fakültesi’nin yeni stüdyosu Red Studio’nun yakında kullanıma açılacağını söyleyen Marangoz, “Bu stüdyoda çok özel bir çalışma planlanıyor. Fakültenin sürprizini bozmamak için detay veremeyeceğim, ancak santralistanbul Kampüsü’ne yolu düşen mezunlarımızın E1 binasında eski fotoğraf stüdyosuna uğramalarını tavsiye ederim” dedi.

tvsantral yayın hayatına ne zaman başladı?

tvsantral düşünce olarak 2012 yılında dekanımız Halil Nalçaoğlu tarafından hayat buldu. Bu düşünce doğrultusunda öncelikle Nisan 2012’de, üç kampüste bulunan kapalı devre ekranlarda yayınlanmak üzere üniversite için haberlerden ve İstanbul’da gerçekleşen kültür ve sanat etkinliklerinden derlediğimiz yaklaşık 10 dakikalık bir yayın hazırlamaya başladık. Haftalık olarak güncellediğimiz bu yayını birlikte çalıştığımız öğrencilerimizle hazırlıyorduk. Hem gönüllü öğrencilerimiz hem de çalışan öğrenci programı kapsamında çalışan öğrencilerimiz vardı. Fotoğraf ve bilgi içerikli yayınımıza kısa bir süre sonra “Haftanın Röportajı” adını verdiğimiz ilk videoyu ekledik. Bu program aslında bizim için çok önemli idi; çünkü her hafta özellikle öğrencilerimizin üniversitemiz ile ilgili isteklerini ifade edebildikleri, üniversite tarafından da konunun muhataplarının fikirlerini aldığımız bir program hazırlıyorduk. Bu program bir anlamda yönetim ile öğrenciler arasında önemli bir iletişim kanalı oldu. Daha sonra bir moda programı, yeme içme mekanlarının tanıtıldığı bir program derken hem birlikte çalıştığımız gönüllü öğrenci sayısı, hem de üretilen içeriklerin sayı ve kalitesi artmaya başladı. Ve tabii bizi dikkatle izleyen sayısı da arttı.

Kapalı devre yayınların sessiz olması öğrencilerin ürettiği içeriklerin izleyiciyle tam buluşamamasına neden oluyordu. İçerik çeşitleri arttıkça öğrencilerden gelen talep doğrultusunda tvsantral YouTube üzerinden yayına geçti. Bu noktada kapalı devre yayını da BİLGİ İletişim mezunu Yusuf Kasuto ve Aren Arda Kaya’nın kurdukları HUB şirketine devrettik. HUB, Fakültenin ilk kuluçka projesi olarak TV Prodüksiyon Birimi ile işbirliği halinde öğrencilerimizle birlikte 2 yıla yakın kapalı devre yayınları yürüttü ve tvsantral info ismiyle içerik oluşturdu. Şimdi kapalı devreyi yani tvsantral info’yu yine öğrencilerimiz yönetiyor.

Yayınların içeriğini nasıl belirliyorsunuz?

Hazırladığımız programları 2014 yılının Haziran ayından itibaren Youtube kanalımız üzerinden yayınlıyoruz. İnternet üzerinden yayın yaptığımız için internet izleyicisinin beklentilerini karşılayabilecek yayınlar olmasına özen gösteriyoruz. En önemli kriter hazırlanan programların dinamik ve süresinin kısa olması. Her dönem içerik konusunda çalışan bir öğrenci ekibimiz oluyor. Bu ekip düzenli olarak bir araya gelip yeni formatlar üzerinde çalışıyor. Daha sonra ortaya çıkan bu formatları birlikte değerlendirip hayata geçiriyoruz.

tvsantral’in nasıl bir ekibi var? Bütün BİLGİ’liler burada yer alabiliyor mu?

tvsantral, tam anlamıyla bir öğrenci televizyonu. Yapım sürecinin her aşamasında öğrencilerimiz var. Bir program fikrinin ortaya çıkmasından, YouTube kanalımızda izleyicilerimizle buluşması arasında geçen tüm süreç öğrencilerimiz tarafından yönetiliyor. İçerik ekibi, kameramanlar, ses ve ışık ekibi, yönetmenlerimiz, sosyal medya yöneticilerimiz hep öğrenciler. Kendi içimizde bir düzen kurduk. Harcanan zaman ve özverili çalışma doğal olarak takdir görüyor. Takdir görmenin ötesinde öğrenciler tvsantral’de çalıştıkları süre karşılığında ders kredisi kazanıp not alıyorlar. tvsantral’de ve Fakültenin diğer mecralarında çalışan gönüllü öğrenci sayısının artmasından sonra, bu mecraların sürekliliğini de sağlayabilmek için Dekanımız Halil Nalçaoğlu, Dekanlığa bağlı bir ders açtı. IIW (Independent Interdisciplinary Work) dersini BİLGİ öğrencileri öğrenim hayatları boyunca iki kez alabiliyorlar. Bu derste, aslında ders diyorum ama sınıfı ve hocası yok, fakülte/üniversite içi staj yapıyor öğrenciler. Çalıştıkları süre karşılığında da ders kredisi alıyorlar. Bu sebeple ekipteki öğrenci sayımız hayli kalabalık. Ve bu kalabalık içinde kendi kendine işleyen bir düzen var. Üniversitemizin tüm öğrencilerini kısa bir mülakat sonrasında aramıza alıyoruz. Hazırlık Okulu’nda okuyan bir öğrencimiz fakültemize geldiğinde artık yönetmen olmuş olabiliyor. Bu dönem yapımcılarımızdan biri İşletme Fakültesi öğrencisiydi. Birlikte çok keyifli çalıştık. Okulunun ilk günü aramıza katılan öğrencilerimiz oluyor. Üniversite hayatına adapte olmak çok daha kolay oluyor tahmin edersiniz ki. tvsantral ekibine katılmak kolay olsa da bu büyük grubun içinde yer almak emek istiyor.

tvsantral BİLGİ İletişim Fakültesi öğrencileri için eşsiz bir uygulama fırsatı diye düşünüyorum. İletişim Fakültesi bu oluşumundan nasıl yararlanıyor? Uygulama dersleri konusunda bir işbirliği var mı?

İletişim Fakültesi bu oluşumun sebebi olduğu için öğrenciler Fakülteye geldikleri ilk günden itibaren tvsantral olarak onlara kendimizi anlatıyor ve aramıza davet ediyoruz. Böylelikle uygulamalı dersleri başlar başlamaz ders projelerine ek olarak tvsantral programlarının hazırlanmasında da çeşitli görevler alıyorlar. Öncelikle farklı görevlerde bulunarak prodüksiyon aşamalarının tümünü denemeleri, aynı zamanda kendi ilgi alanlarını keşfetmeleri yönünde teşvik ediyoruz öğrencilerimizi. Kazandıkları teknik bilgi ve tecrübe, birlikte çalışma disiplini ve özgüven, uygulamalı derslerimizin de performansını etkiliyor diye düşünüyorum.

TV Prodüksiyon Birimi olarak Fakültenin stüdyolarından, canlı yayın aracından ve tüm çekim ekipmanından sorumlu olduğumuz için öğrenciler tvsantral içinde görev almasalar bile bizimle temas halinde oluyorlar. Öğrenciler online rezervasyonla derslerdeki projeleri için ekipman ve stüdyoyu kullanıyorlar. Bu aşamalarda projelerine uygun ekipman seçimi ve çekim süreçlerinde de bizden destek alıyorlar.

TV Prodüksiyon Birimi Takım Yöneticisi olarak görev yapıyorsunuz. Başarılarını arttırmak için öğrencilerinizle nasıl bir ilişki kuruyorsunuz?

Öğrencilerimizi üretimin her aşamasında olabildiğince özgür bırakmaya çalışıyorum. Bilgiyi aktarmak, empoze etmek yerine birlikte düşünerek, tartışarak bilgiye ve daha iyiye ulaşmalarını sağlamaya çalışıyorum. Daha çok “gözlemci” olarak var olmaya gayret ediyorum. Tavsiyelerde bulunup geri çekiliyorum. Sonra da her birinin karşımda kendilerini aşmalarını izliyorum. Yeni nesil öğrenme yönteminin bu olması gerekiyor. Başaracaklarına olan inancınızı görünce gençler tüm potansiyellerini ortaya koyuyorlar. Bunu görmekten çok mutlu oluyorum. Bazen sektörde karşılık bulması zor formatlarla geliyorlar. Bu formatla ilgili şüphelerimden bahsedip yine de denemelerini istiyorum. Deneyip başarısız oluyorlar. Bu deneme süreci bazen yorucu oluyor ama eğitimin çok önemli bir parçası.

tvsantral gelecek dönemde neleri hedefliyor?

Her yıl, her dönem aramıza yeni öğrencilerin katılmasını sağlamak en büyük hedefimiz. Öğrencileri yeni format üretmeleri için teşvik etmeye devam edeceğiz. YouTube kanalımızdaki izleyici ve takipçi sayımızın artması, daha çok izleyiciye ulaşmak çok önemli bir hedef. Bu hedefe ulaşmak için çok çalışıyoruz. Yakında İletişim Fakültesi’nin yeni stüdyosu Red Studio kullanıma açılacak. Bu stüdyoda çok özel bir çalışma planlanıyor. Fakültenin sürprizini bozmamak için detay veremeyeceğim, ancak santralistanbul Kampüsü’ne yolu düşen mezunlarımızın E1 binasında eski fotoğraf stüdyosuna uğramalarını tavsiye ederim. Hem mimari açıdan, hem de teknolojik olarak çok özel bir stüdyoyla karşılaşacaklar.

 

Powered by Openmedia