GÖZDE OKUTUR
Uluslararası İlişkiler 2004 – Güngören Mustafa Kemal Ortaokulu’nda İngilizce Öğretmeni
Öğretmenlikte sabırlı olmak gerektiğine inanan gözde, bundan sonra da yeni kuşaklara bilgilerini aktarmak, yabancı dili sevdirmek istiyor.
Üniversiteden mezun olduktan sonra öğretmenlik yapmak gibi bir düşüncesi olmayan Gözde, bir süre özel sektörde çalışır. Daha sonra emekli öğretmen olan annesi ve çevresindeki öğretmen arkadaşlarının desteği ve yönlendirmesiyle 2007 yılında öğretmenlik için başvurur. Aynı sene öğretmenlik yapmaya başlayan Gözde, “Elbette başlarda ‘yapabilir miyim?’ diye tereddütlerim oldu. Ama çok kısa zamanda bu endişelerim ortadan kalktı” diyor.
BİLGİ’de uluslararası ilişkiler eğitimi alırken dersler, sınavlar ve projeler fazlasıyla zamanını aldığı için herhangi bir işte çalışma ve staj yapma fırsatı bulamayan Gözde, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı İngilizce eğitimin, hem daha önce çalıştığı kurumlarda hem de öğretmenlik yaparken kendisine çok büyük artılar sağladığını dile getiriyor.
Satış danışmanı olarak başladı
Mezun olduktan sonra her yeni mezun gibi iş aramaya başlayan ve kariyer sitelerine üye olan Gözde, onları takip ederek kendine uygun ilanlara başvurur. Genellikle tecrübeli kişiler aradıkları için ve kendisinin de herhangi bir iş tecrübesi olmadığı için karamsarlığa kapıldığı anlar olur, ama bir yerden de başlaması gerektiğine inanır. Ardından 2005-2007 yılları arasında bir dış ticaret firmasında satış danışmanı olarak çalışmaya başlar. Bu firmadaki görevinde yabancı dil bilmenin faydasını gören Gözde, özellikle bu işte okulda aldığı eğitimin faydalarını görür.
Daha sonra 2007 yılında Bahçelievler’de bulunan Necip Fazıl Kısakürek Lisesi’nde İngilizce Öğretmeni olarak işe başlar. Üç sene boyunca bu kurumda okul idarecileriyle ve öğretmen arkadaşlarıyla uyumlu bir şekilde çalışır. Buradan ayrılarak 2010-2013 yılları arasında yine aynı ilçede bulunan Mehmet Akif Lisesi’nde İngilizce Öğretmenliği yapan Gözde, “Bu kurumda okul idarecilerimizle, öğretmen arkadaşlarımızla bir aile gibiydik. Onların sayesinde bu mesleği daha çok sevdim” diye konuşuyor.
Mehmet Akif Lisesi’nden ayrılarak 2013 yılı Eylül ayında Mustafa Kemal Ortaokulu’nda yine İngilizce Öğretmeni olarak çalışmaya başlayan Gözde, buradaki öğrencilerinin yaş olarak biraz daha küçük olduğunu ama her yaştan her seviyeden öğrenciyle çalışmanın kendisine ayrı bir tat verdiğini, öğretmenlik mesleğinin diğer bir güzel yanının da bu olduğunu dile getiriyor.
“Hangi kurumda çalışırsanız çalışın, önemli olan mesleğinizi sevmek” diyen Gözde, bu konuda şunları söylüyor: “Ben sonuçta Öğretmenlik bölümünden mezun değilim. Ama zamanla bu alanda edindiğim tecrübeler, sabırlı, disiplinli bir yapıya sahip olmam, deneyimli öğretmen arkadaşlarımdan öğrendiklerim beni geliştirdi. İlk günlerden bu güne kadar hala bir öğrenci gibi ben de okuyorum, çalışıyorum, ‘öğrencilerime daha fazla nasıl faydalı olabilirim, yabancı dili nasıl sevdirebilirim?’ düşüncesiyle hareket ediyorum.”
Enerjisini öğrenciler için harcıyor
Dışarıdan bakıldığında öğretmenliğin kolay bir meslek gibi göründüğünü, toplumumuzda “Sürekli tatilleri var, yarım gün çalışıyorlar” şeklinde bir kanı olduğunu belirten Gözde, “Halbuki o öğrenciler ailelerinden çok bizimle vakit geçiriyor. Onlara iyi bir eğitim verebilmek, topluma faydalı fertler olmalarını sağlamak için biz öğretmenler tüm enerjimizi, zamanımızı, nefesimizi harcıyoruz. Sadece ders anlamında değil sosyal yaşamda karşılaştıkları, aileleri ile yaşadıkları sorunlarında da onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Maalesef bunlar göz ardı ediliyor” diye konuşuyor.
Öğretmenlikte sabırlı olmak gerektiğine inanan Gözde için en güzel ödül, öğrencilerinin yabancı dile olan heveslerinin, meraklarının arttığını görmek. Bundan sonra da yapmaktan mutlu olduğu, sevdiği öğretmenlik mesleğine devam etmeyi planlayan Gözde, her tür seviyeden, yaştan yeni kuşaklara edindiği bilgileri, tecrübeleri nakletmek istiyor. Boş zamanlarında seyahat etmeyi, yürüyüş yapmayı, kitap okumayı seven Gözde, sokak hayvanlarını beslemek, onlarla ilgilenmekten mutluluk duyuyor.