Onun ilgisini, ekonominin felsefi yanı çekiyor

Yrd. Doç. Dr. Duygu Yengin / Ekonomi Bölümü-LSE External-2001 / University of Adelaide-Öğretim Görevlisi

Mikroekonomi alanında uzmanlaşan duygu, özellikle kaynakların adil ve etik olarak dağıtılmasını inceliyor. Ekonominin felsefi yanı ilgisini çekiyor.

 

BİLGİ’de okurken son sınıfta, özellikle hocası Göksel Asan’ın teşvikiyle, doktora yapmaya ve akademisyen olmaya karar verir. 1997 yılında İsletme Bölümü’ne burslu olarak başlayan Duygu, 1998 yılında Ekonomi Bölümü-LSE External Programı’na geçiş yapar. BİLGİ’den lisans diplomasını aldıktan sonra, 2001 yılında Amerika’da University of Rochester’da, burslu olarak ekonomi doktorasına başlayan Duygu, bu program ekonomi alanında sayılı doktora programlarından biri olduğu için, sağlam bir eğitim aldığını düşünüyor.

Doktoradan mezun olur olmaz yardımcı doçent olarak University of Adelaide’da çalışmaya başladığını açıklayan Duygu’ya göre; BİLGİ’nin LSE-External Programı’nın dünyaca saygın bir program olması, seçkin bir doktora programına burslu girmesinde büyük fayda sağlar. Aldığı lisans eğitiminin kalitesi nedeniyle master yapmadan doktoraya başladığını söyleyen Duygu, doktorayı başarıyla tamamlar. “Sağlam bir doktora eğitimi olmadan iyi bir üniversitede akademisyen olarak işe başlamam mümkün olmayacaktı” diyen Duygu, University of Rochester’de eğitimini aldığı doktora programından 2007 yılında mezun olur.

 

İşi için Avustralya’ya taşındı

Aynı yıl Avustralya’ya taşınan Duygu, University of Adelaide’da Ekonomi Bölümü’nde yardımcı doçent olarak çalışmaya başlar. Bugün beş yıldır çalıştığı Avustralya’daki University of Adelaide’de yine Ekonomi Bölümü’nde doçent olarak görevini sürdürüyor. Ekonomi Bölümü’nde lisans ikinci sınıf öğrencilerine Intermediate Microeconomics (orta derece mikroekonomi) dersi veriyor. Sınıfında yaklaşık 200 öğrenci olduğunu söyleyen Duygu, bunun dışında doktora programı öğrencilerine Advanced Microeconomics (ileri eikroekonomi) ve çalıştığı okulun Singapore şubesinde yüksek lisans öğrencilerine Genel Ekonomi dersi veriyor.

Ayrıca bölümünde lisans programını idare eden komitenin başında olan Duygu, çalıştığı üniversitede yılda iki ders verdiklerini dile getiriyor. Bu iki dersi aynı döneme toplayarak diğer dönemde zamanını sadece makale yazmaya ve araştırmalara ayırıyor.  Ders vermediği dönemlerde, yurtdışı konferanslara giderek, yurtdışındaki üniversiteleri ziyaret ederek bir iki ay kalma ve oradaki akademisyenlerle çalışabilme fırsatı yakalıyor.

 

“Avustralya’da bürokrat bir ülke”

Üniversitenin, bu konferans ve araştırma gezilerinin masraflarını karşıladığını açıklayan Duygu, “Bu imkânlar nedeniyle araştırma hayatı, Türkiye’de olduğundan daha çok olanak buluyor. Avustralya’daki tennure (daimi kadro) sistemi de iş güvenliği sağladığı için üretim özgürlüğünü kolaylaştırıyor. Basılan makalelerin uluslararası düzeyde yüksek sıralardaki dergilerde basılması gerekiyor. Avustralya da maalesef Türkiye’deki gibi işler biraz bürokratik yürüyor, bu konuda Amerika daha esnek ve hızlı işliyor. Yurt dışında asistanlar hocaların her işini yapan insanlar değil. Asistan sadece ödev sorularını öğrencilere çözdürme ve sınav kâğıtlarını okuma gibi işleri yapıyor. Sınıfta öğrenci sayısı az ise mesela doktora derslerinde, hocaların asistanı olmayabiliyor” diyerek oradaki akademik hayatla ilgili bilgi veriyor.

 

Mikroekonomi alanında uzman

Akademisyen olarak mikroekonomi alanında uzmanlaşan Duygu, özellikle kaynakların adil ve etik olarak dağıtılmasını inceliyor. Ekonominin felsefi yanı ilgisini çekiyor. Bugüne kadar yaptığı akademik çalışmaların uluslararası saygın akademik dergilerde makale olarak basıldığını dile getiren Duygu, “Bugüne kadar çalıştığım üniversitenin eğitim ile ilgili ve idari komitelerine başkanlık ettim ve çeşitli projeler yürüttüm. Mesela lisans öğrencilerimizin matematik alt yapısını desteklemek amacıyla e-learning bazlı çeşitli araçlar geliştirilen bir projeyi yönettim” diyor.

Ekonomi Bölümü olarak, çalıştığı üniversitenin İşletme Bölümü’nün Singapore’da açtığı şube gibi bir şube açmayı planladıklarını, kendisinin de şu aralar bu projeyi yürüttüğünü söyleyen Duygu, iş dışında resim yapmakla uğraşıyor. 2012 yılında karma bir sergide resimlerini sergileyen Duygu, bunun dışında gönüllü olarak yardım derneklerinde çalışmaktan büyük keyif alıyor.

 

DÜN
DOÇ. DR. GÖKSEL AŞAN

DOLAPDERE KAMPÜSÜ

 

BUGÜN
İŞİNİ SEVEREK YAPAN HERKES

OFİSİ
EN SON
LOST SYMBOL-DAN BROWN

HOBBİT

SİNGAPORE

Powered by Openmedia