Sabah ATV Grubu’nun ABD ayağı Serdar

Serdar Karagöz / Siyaset Bilimi-2004 / A Haber’in New York Temsilcisi

Geçen sene Usasabah’ı kurdu, A haber’in New York temsilcisi oldu. Usasabah.com’un yayın yönetmenliğini de yapan Serdar, Sabah Gazetesine de katkı sağlıyor.
BİLGİ’de eğitim aldığı dönem hiçbir zaman bürokrat olmayı düşünmez. O yüzden üniversite yıllarında medya alanında faaliyet göstermeyi planlamaya başlar. Üniversitede aldıkları eğitimin eleştirel bir yaklaşım sahibi olmalarını sağladığına inanan Serdar, bu nedenle soran sorgulayan entelektüel bir yaklaşımla hayata dahil olunca, insanın önünde çok fazla seçenek kalmadığını belirtiyor.

“Üniversitede aldığım eğitim çalıştığım alanda bana orijinal bir perspektif sundu. BİLGİ benim okuduğum yıllarda Türkiye’nin en özgün üniversitesiydi. O yıllarda bize herkesten farklı bir okulda okuduğumuz duygusunu yaşatıyordu” diyen Serdar, bunun ister istemez meslek hayatına başladıklarında peşlerinden giden bir duygu olduğunu söylüyor. Ve bu duygunun farklı olmayı alışkanlık haline getirmelerini sağladığını düşünüyor. Medya gibi herkesten farklı şeyler söyleyenin muteber olduğu bir ortamda BİLGİ’den kendisine kalan bu mirasın çok faydasını gören Serdar, daha sonra yine BİLGİ’de yaptığı insan hakları hukuku master programının da çok faydasını görür. Sonra yine Amerika’da kendine has bir tarzı olan The New School’da medya bilimleri üzerine ikinci master programına başlar, 2011 yılında bu programı tamamlar.

Bir AB projesinde yöneticilik yaptı

Üniversite okurken çeşitli düşünce kuruluşlarında araştırmacı olarak çalışan Serdar, bu çalışmaların hem akademik hayata hem de medya alanındaki kariyerine büyük faydası olduğunu dile getiriyor. Üniversiteden mezun olunca ilk olarak bir Avrupa Birliği projesinde yöneticilik yapan Serdar, AB’den alınan bir fon ile lise mezunlarına mesleki eğitim verilmesi ve istihdam edilmeleri alanında çalışır. AB projeleri ile ilgili çalışmalarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi kapsamında da bir müddet sürdürür. 2007 yılında askerliğini yapar, askerden sonra yine bir BİLGİ’li olan Elif Eda ile evlenir. Ardından ATV-SABAH grubunda MT (Manager trainee) olarak işe başlar. Grubun bütün şirketlerinde kısa süreli görevlerde bulunur. 2009 yılında medya grubunun Amerika’daki operasyonlarını organize etmek üzere New York’a gider. 2010-2011 yılları arasında The New York Times Syndicate departmanında market araştırmacısı olarak çalışır. 2011’de Usasabah’i kurar ve haber kanalı A Haber’in New York temsilciliği görevine getirilir. Yine grup bünyesinde Amerika’da yaşayan Türklere hitap eden Usasabah.com’un yayın yönetmenliğini yapan Serdar, Sabah gazetesinin Amerika Birleşik Devletleri ile ilgili içeriklerinin oluşmasına da katkı sağlıyor.

“ABD’de medyada olmak avantajlı”

2012 sonbaharında kızı Zeynep’in dünyaya geldiğini açıklayan Serdar, 2009 yılında medya alanında tecrübe sahibi olmak, Amerikan medyasının işleyişini görmek ve bu alanda eğitim almak için geldiği Amerika’da medya alanında çalışmanın büyük avantajlar sağlayacağını düşünüyor. “Gazeteciliğin en zirve noktası The New York Times’da 1.5 yıl çalıştım. Türkiye’ye döndüğümde bu iş böyle yapılır diyenlere verecek farklı cevaplar biriktirdim. Hayır bu iş öyle yapılmaz böyle de yapılır diyeceğim günlerin geleceğinden eminim” diye konuşan Serdar, Amerika’da farklı yaklaşım modelleri ile Türkiye’nin yabancısı olduğu pek çok yeniliği tecrübe eder. Medya alanındaki değişim ve dönüşümün Türkiye’de çok yavaş olduğunu Amerika’da net olarak gören Serdar, Türkiye’ye dönünce karşılaşacağı direnç noktalarını şimdiden hesaplıyor. Eski usul medyacılar ile büyük kapışmalara kendini hazırlanıyor.

Şu aralar Usasabah’i Amerika’da yaşayan tüm Türklere tanıtmak için çalışan Serdar, yeni kurulmuş bir yapı olarak Amerika’nın Doğu eyaletlerinde aktif olduklarını ancak hem iç bölgelerde hem de Batı eyaletlerinde varlıklarını arttırmak için çalıştıklarını belirtiyor. İlerde medya dünyasına bir farklılık getirmeyi planlayan Serdar, özellikle Amerikan medyasının hızlı ve dinamik yapısını Türk medya dünyası ile tanıştırmak istiyor. Hantal ucuz hızlı tüketilir ve kârsız bir medya yerine dinamik, kıymetli kârlı bir medyanın idealini kuruyor. Kaliteli içerik üreten ve sadece ‘medya ürünü’ ticareti yaparak ayakta kalan medya şirketleri düşlüyor.

“Hem saygı duyulan hem de para kazanan yeni bir medya için uğraşacağım” diyen Serdar, iş dışında kayak yapıyor, New York’un soğuğunda buz pateni yapmaktan zevk alıyor. Halı sahada futbol maçları yapıyor. Sinemacı olan eşinin kısa filmlerinde ve projelerinde yapımcılık da yapan Serdar, film setlerinin havasını seviyor.

DÜN

PROF. DR. AYHAN KAYA

YÜZME HAVUZU

BUGÜN

ARTHUR SULZBERGER

UNION SQUARE NEW YORK

Powered by Openmedia