Satın alma projelerini başarıyla yürütüyor

Burcu Çakallı / İşletme-İktisat 2005 / PricewaterhouseCoopers Müdür – Uluslararası Vergi Danışmanı ve Birleşme Devir Uzmanı

Hazırladığı raporlar sayesinde, bankacılık, sigorta, perakende, enerji, sağlık gibi birçok sektörden firmanın yerli ve yabancı firmalar tarafından satın alınmasında büyük rol oynuyor.

Üniversitede okurken PriceWaterhouseCoopers  (PwC) ortaklarından Bilgütay Yaşar’ın verdiği ‘Turkish Taxation System’ isimli dersi seçmeli olarak alan Burcu, bu ders sayesinde verginin, ekonomide hep gördüğü ‘T’ işaretinden ibaret olmadığını ve çok önemli bir yer kapladığını fark eder. PwC’de staj yapabilme imkanı olup olmadığını araştırır ve sonunda vergi departmanında üç ay staj yapar. Yaptığı bu stajın, bu işin kendisine en uygun iş olduğunu görmesine yardımcı olduğunu söyleyen Burcu, üniversitede eğitimini aldığı işletme ve iktisat bölümünün şirket yapılarını tanımasına, muhasebe bilgisinin temelini oluşturmasına, pazarlama satış vb departmanların nasıl çalıştıklarını anlamasına yardımcı olduğunu dile getiriyor. BİLGİ’de 2006 yılında MBA yapan Burcu, yaptığı MBA’ın da iş hayatında çok fazla faydasını görür.

Üniversitede önce PwC’de vergi ve hukuk hizmetleri servisinde yaptığı stajın ardından Ernst and Young firmasının vergi departmanında da staj yapan Burcu, ardından da yine PwC’de denetim departmanında bir staj yapar. Bu stajlar Burcu’nun kariyerinde ve mesleğini seçmesinde çok büyük rol oynar. “Kendi yaşıma yakın insanlarla çalışmak çok cazip geldi” diyen Burcu, üniversiteden mezun olduktan sonra 2005 yılında KPMG firmasının birleşme ve satın almalar departmanında çalışmaya başlar. 2010 yılında KPMG’den ayrılan Burcu, PwC’ye geçerek burada uluslararası vergi danışmanı ve birleşme devir uzmanı olarak çalışmaya başlar.

Şirketlerin satın almasına destek veriyor

“2010 yılında radikal bir karar ile her zaman çalışmak istediğim PwC’ye geçtim” diyen Burcu, bir denetim şirketinden diğerine geçmeyi; farklı bir ülkede yaşarken kültürü tamamen farklı bir ülkeye taşınmaya benzetiyor. “Zorlanmadım ancak doğru bir karar verdiğime yüzde yüz eminim” diyen Burcu, şirketlerin danışmanlık ve denetim hizmeti almasının öneminden söz ederek, “Satın alacakları firmanın gerçek piyasa değerinin ne olduğunu öğrenmek, var olan risklerini ve ileriye yönelik karlılıklarının tespitinde bizim yazdığımız raporlar ve tespitler; şirket evliliklerinde ve satın almalarında karar ve fiyat aşamasında başarılarının neredeyse tamamını kapsamaktadır” diyor.

Yaptıkları projelerin tamamını gizlilik çerçevesinde yürüttükleri için firma ismi vermek istemeyen Burcu, isim veremese de birçok sektörden müşterilerinin olduğunu dile getiriyor. Bu şirketlerin satın almak istedikleri şirket ya da şirketler hakkında kendilerinden rapor istediklerini belirten Burcu, bununla ilgili şunları söylüyor: “Bizden, satın almak istedikleri şirkette var olan risklere ilişkin bir rapor istiyorlar. Hazırladığımız bu raporlar sayesinde, bankacılık, sigorta, perakende, enerji, sağlık gibi birçok sektöre ait firmaların gerek yabancı firmalar gerekse yerli firmalar tarafından satın alınmasında büyük rol oynuyoruz.”

Özelleştirme kapsamında satın alınan firmalarla ilgili de projeler yürüttüklerini açıklayan Burcu, her sektörden firma ile karşılaşmanın kendileri için büyük bir tecrübe olduğunun altını çiziyor. Bazen satılacak firmaların halka açık, borsada işlem ören firmalar olduğu için yaptıkları projelerde kesinlikle şirket isimlerini kullanmadıklarını vurgulayan Burcu, “Kendi aramızda, telefonda, mail ortamında bile bu gizliliğe dikkat ediyoruz” diyor.

Şirket ortaklarından biri olmak istiyor

Mesleğiyle ilgili, gelecek planlarından da söz eden Burcu’nun kariyer hedefi; uzun vadede şirket ortaklarından biri olmak. “Biraz uzun ama beklemeye ve gayret göstermeye değer bir yol olduğunu düşünüyorum” diye konuşan Burcu, “Bu meslekte başarılı olmak için öncelikle işinizi severek yapmanız gerekiyor. Yapılan işin ciddiyetinin farkında olarak, insiyatif alarak, verilen sorumlulukları önemseyerek, zaman aralıkları çok geniş olabilen bu mesleğin, mesai olarak harcanan saatlerin karşılığının tecrübe ve bireysel yatırım olduğunun bilincinde çalışmayı ilke edinmek gerekmektedir” diyor.

Bu meslekte, karşılaşılan ve beraber iş yapılan birçok karakterde insan olduğuna dikkat çeken Burcu, altı ay önce yelken sporuna başladığını ve halen Kalamış Yelken Klubü’nde yelken eğitimine devam ettiğini açıklıyor. İş dışındaki zamanlarında, iş yerindeki yorgunluğunu unutup, denizin üzerinde huzur bulabilen Burcu, sabah yürüyüşlerini de hafta sonları yapabiliyor.

Powered by Openmedia